Vă rog să mă lămuriți când se consideră că neplata pensiei de întreținere este abandon de familie: la cumularea a 3 luni sau doar la 3 luni consecutive de neplată?
Buna ziua!
Nedumerirea mea este urmatoarea.
La cumularea a 3 luni de neplata sau la 3 luni consecutive de neplata a pensiei alimentare se considera abandon?
Problema este ca fostul sot a acumulat 8 luni de neplata si afirma ca nu ii pot face nimic in instanta, deoarece plateste odata la 3 luni.
Multumesc. O zi frumoasa!
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Dupa cum puteti observa din textul de lege citat, nu se vorbeste despre neplata timp de 3 luni consecutive.
Este o interpretare a organelor de politie si uneori a instantelor, care in opinia mea nu este legala, avand in vedere pe de o parte textul legal si pe de alta parte natura obligatiei care este una de intretinere, alimentara, care implica resurse zi de zi si care nu poate justifica o efectuare sporadica.
Caci in interpretarea eronata data acestei situatii am ajuns sa avem debitori care platesc de 4 ori pe an (din 3 in 3 luni) deoarece altfel nu ar exista sanctiune, incalcand totodata si hotararile judecatoresti care ii obliga la plata lunara a pensie de intretinere.