avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vă rog să mă lămuriți când se consideră că ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vă rog să mă lămuriți când se consideră că neplata pensiei de întreținere este abandon de familie: la cumularea a 3 luni sau doar la 3 luni consecutive de neplată?

Buna ziua!
Nedumerirea mea este urmatoarea.
La cumularea a 3 luni de neplata sau la 3 luni consecutive de neplata a pensiei alimentare se considera abandon?
Problema este ca fostul sot a acumulat 8 luni de neplata si afirma ca nu ii pot face nimic in instanta, deoarece plateste odata la 3 luni.
Multumesc. O zi frumoasa!
Ultima modificare: Duminică, 3 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 17:47, 30 Ianuarie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art.378 Cp -Abandonul de familie

(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Dupa cum puteti observa din textul de lege citat, nu se vorbeste despre neplata timp de 3 luni consecutive.

Este o interpretare a organelor de politie si uneori a instantelor, care in opinia mea nu este legala, avand in vedere pe de o parte textul legal si pe de alta parte natura obligatiei care este una de intretinere, alimentara, care implica resurse zi de zi si care nu poate justifica o efectuare sporadica.

Caci in interpretarea eronata data acestei situatii am ajuns sa avem debitori care platesc de 4 ori pe an (din 3 in 3 luni) deoarece altfel nu ar exista sanctiune, incalcand totodata si hotararile judecatoresti care ii obliga la plata lunara a pensie de intretinere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara neplatita!!! cosminache123 cosminache123 Buna seara, Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez pt a recupera pensia alimentara a copilului, care nu a fost platita de 1 an si 9 luni. Astept ... (vezi toată discuția)
Abandon familial Vivian Ingrid Vivian Ingrid As dori sa stiu cand anume poate fi cineva reclamat pentru abandon familial si care sunt conditiile declararii acestuia? (vezi toată discuția)
Pensia alimentară neplătită Tofan Mirela Tofan Mirela Am divorat acum 9 luni iar fostul se sustrage de la plata pensiei pt fata ce pot face eu avand dom in alt jud (vezi toată discuția)