Buna ziua! In urma unei erori de calcul a salariului prin care, timp de cateva luni, am primit o suma mai mare, s-a procedat ulterior la retinerea unei parti din salariu. Mentionez ca si in lunile cu salariul gresit, cat si dupa ce s-a dispus retinerea ma aflam in concediu medical (prenatal si postnatal).
Intrebarea mea cuprinde trei parti:
1. Este legala retinerea de bani in timpul concediului medical?
2. Ce procent din salariu se retine in acest caz (calcularea gresita de catre contabil)?
3. Care este baza de calcul pentru stabilirea salariului in timpul concediului medical?
1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......
2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.
Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.
Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.
3. In baza unei hotarari judecatoresti sau a acordul salariatului se retin pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
4. Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca : baza de calcul al indemnizației se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă.