avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lucru in zile de sarbatoare legala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lucru in zile de sarbatoare legala

Va rog sa-mi spuneti , daca o persoana a lucrat pe 24.01.19, ce drepturi trebuie sa-i acord
-timp liber in urmatoarele 30 de zile
sau
-spor de 100% din salariul corespunzator muncii prestate
sau ambele?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:34, 31 Ianuarie 2019
Munca prestata in zilele de sarbatoare legala se compenseaza in conditiile art. 142 din Codul muncii . Potrivit acestora salariatilor care lucreaza in zilele de sarbatoare legala li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

In consecinta, daca salariatului care a lucrat intr-o zi de sarbatoare legala nu i s-a acordat din motive justificate timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, i se va acorda un spor la salariu de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.


sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii vintila ludmila vintila ludmila sunt bugetar , sporul pentru sarbatori cum este platit (vezi toată discuția)
Zile libere Lazear Lazear Pentru angajații care lucrează în zilele de sărbătoare legală, să zicem paznicii ,se aplică prevederile art 142? (vezi toată discuția)
Zi libera legal mihaela1707 mihaela1707 Buna ziua, Pe data de 26.04.2019 este zi libera legal. Daca se lucreaza in acea zi se plateste cu spor de min.100% sau compensarea in timp liber corespunzator ... (vezi toată discuția)