avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuzul amprentării la eliberarea Pașaportului?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuzul amprentării la eliberarea Pașaportului?

La eliberarea cărții de identitate "electronice" (buletin cu cip) am înțeles că legea permite refuzul scanării amprentelor din motive religioase. La pașapoarte e posibil refuzul asemănător al amprentării, și totuși să fie acceptată cererea de eliberare pașaport simplu "electronic"?

Pe site-ul MAI scrie că dacă nu se văd bine amprentele, cum ar fi datorită unor leziuni, procedura se poate omite și totuși elibera pașaportul simplu "electronic": www.pasapoarte.mai.gov.ro/indexActe1.html

Nu sunt nici foarte religios și nici conspiraționist, am însă o imensă problemă ca TOATE GUVERNELE lumii (și diverse corporații cu care lucrează și vor lucra pe viitor acestea) să aibă oricând acces instant și ușor la deblocarea telefonului, laptopurilor, seif-urilor mele securizate prin amprentă, de acum începând și până la sfârșitul vieții mele, chiar și după.
Din câte știu libera circulație este un drept protejat prin constituție și nu poate fi condiționat sau îngrădit în niciun fel. Apropo, GDPR-ul nu se aplică la fel preluării de amprente de către instituții? Există date mai personale ca cele biometrice? Sau se aplică doar firmelor private, nu și instituțiilor de stat?
Nu am nicio problemă să mă afișez astfel în port musulman/yamaka/ras pe cap la ghișeul pașapoarte motivându-mi refuzul prin (orice) religie, dacă deja un simplu refuz și constiuția nu ajung în acest scop. Alternativa ar fi să îmi ard toate amprentele cu câteva zile înainte de depunerea cererii, acestea urmând să se refacă în câteva luni. Sugestii?
Cel mai recent răspuns: stevieosaurus , utilizator 14:59, 7 Februarie 2019
Salut.
Daca doar frica de ati accesa laptopul sau telefonul diferite persoane te face sa nu doresti amprentarea... atunci ar trebui sa te mai gandesti...
Sunt N metode de a face rost de amprentele unei persoane sau de a accesa diferite dispozitive parolate sau cu deblocare prin amprenta asa ca...si daca accepti, si daca nu accepti amprentarea pentru eliberarea unui pasaport...daca exista interes tot vor avea acces la acele dispozitive, chiar daca vrei sau nu...
Lucrez în domeniul IT. Orice dispozitiv poate fi "spart", hack-uit, orice sistem penetrat, dacă ai destul timp. La fel cum nu există un geam pururea anti-glonț, aceste metode de protecție îți oferă doar timp vital pentru a te apăra, proteja, întări sistemul, schimba securitatea, a te retrage din fața unuei tentative.

Pe scurt, e vorba de accesul ușor și instant la datele tale personale, intimitatea și activitatea ta, și care eu nu doresc să i le facilitez benevol unui guvern străin, corporații și nici PSD-ului. Și nu, nu există modalitate de a-ți lua amprenta completă decât forțat.
Amprentele PARȚIALE nu ajută la nimic, dacă nu au deja în baza de date deja scanată amprenta completă. Totodată, cu cât mai puține amprente au în sistem, cu atât mai mari sunt șansele ca cei înregistrați să fie acuzați pe nedrept în baza amprentelor (parțiale) ale altora, având în vedere că acestea NU SUNT UNICE. Posibil chiar că un urs koala să aibă amprente identice cu ale tale: www.livescience.com/14007-koalas-human-fingerprints.html

Dacă tu însuți ai crede că e așa de ușor și că nu contează, hai lasă-ți mobilul și cărțile de credit în parc, vii a 2-a zi după ele. Pun pariu că totuși ți-ai pus protecție la acestea, așa că hai să lăsăm aberațiile și lasă pe cei care chiar au ceva util de contribuit să răspundă la ce am întrebat.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2019
stevieosaurus, utilizator
Atunci poate va ajuta info. de aici
[ link extern ]
[ link extern ]
Mulțumesc de link-uri Ionut, dar nu scrie nimic nou în acestea. Primul link este exact același cu care l-am dat eu în întrebare, iar al doilea e un PDF care repetă același lucru.
Eu caut o metodă de a ocoli obligativitatea scanării amprentelor pentru eliberarea unui pașaport, ca drept fundamental prevăzut în constituție, articolul 25.
Hai să-ţi dau o veste şi mai proastă.
Cine îşi foloseşte amprenta pentru a debloca telefonul din propriul buzunar este ca şi cum şi-ar pune parola pe frunte. (sau pe deget).
Utilizarea amprentei este o măsură de securitate pentru publicul larg, nu pentru cunoscători.
În plus, în caz că eşti arestat, un mandat de percheziţie a telefonului este foarte uşor de executat.
Şi nu poţi refuza furnizarea amprentei.
Pur şi simplu îţi pune degetul pe telefon (cu forţa... de coerciţie a statului).
GATA! Uşa e deschisă!

Alte discuții în legătură

Pasapoarte biometrice.o persoana poate fi localizata cu ajutorul unui astfel de pasaport biometric? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Scandalul pasapoartelor biometrice ce are de fapt la baza? Simpla emitere a pasaportului cu includerea amprentei digitale, numarul apocaliptic 666, riscul ca ... (vezi toată discuția)
Bună, este legal ca firma la care lucrez să mă oblige sa îmi ... George_75 George_75 Bună, este legal ca firma la care lucrez să mă oblige sa îmi ia amprenta pe motivul că doar cu amprenta ne vom mai putea ponta? Menționez că avem ... (vezi toată discuția)
Pasapoarte BO BO va rog sa-mi explicati cum e cu legea pasapoartelorcu cip.se vor elibera pasapoarte simple(fara cip) pe un anumit termen? si care sunt conditiile? (vezi toată discuția)