avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vreau să dezbat succesiunea după mama în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vreau să dezbat succesiunea după mama în instanță, însă nu pot pentru că tata nu-mi dă certificatul de deces. Cum obțin un duplicat?

Buna ziua,

Va prezint mai jos situatia pe scurt:

Am 31 de ani, mama a decedat in 2013. Eu am scos certificatul deces.
Cu tata (mama era casatorita cu el, deci suntem doi mostenitori - eu si el) nu ma inteleg, ca atare nu am reusit nici pana acum sa facem succesiunea la notariat, in ciuda insistentelor mele. In 2018 m-am lasat pacalita de tata, care mi-a cerut temporar certificatul de deces, sub pretextul ca are nevoie ptr. a scoate un document de undeva. Una peste alta, am fost naiva, l-am crezut, asa ca i l-am dat.
Acum nu vrea sa mi-l mai dea inapoi.
Eu vreau sa facem succesiunea, vreau sa deschid proces.
Insa, pentru a deschide procesul, am nevoie sa merg la notar sa iau acea declaratie pe care am facut-o in urma cu 5 ani, dupa decesul mamei - prin care declaram ca nu ma dau inapoi de la masa succesorala - nu stiu numele documentului, nu cunosc terminologia, va rog sa scuzati limbajul.
Notarul mi-a comunicat ca pentru a accesa acea declaratie din Registrul National, are nevoie de certificatul de deces al mamei, pe care eu nu il am, pentru ca tata nu vrea sa mi-l mai dea.
Am sunat la evidenta persoanelor din Volunatari, locul decesului mamei si le-am explicat situatia si ca am nevoie de un duplicat, pentru notar, acte etc. Mi s-a comunicat ca atata vreme cat exista undeva certificatul original, ei nu imi pot oferi niciun duplicat.
Mie insa imi trebuie acest duplicat, fara de care nu pot face nimic,

Ce ma sfatuiti sa fac?

Multumesc mult!
Ultima modificare: Marți, 12 Februarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: dary@ , utilizator 10:19, 11 Februarie 2019
Rugați notarul să vă dea o adresa prin care solicită de la starea civila un extras din registrul de decese pentru uz oficial. Acel extras tine loc de certificat de deces.
Multumesc mult. Sper sa fie de acord notarul, intrucat mai devreme, la telefon, mi-a spus clar sa fac cumva sa obtin certificatul sau un duplicat, ca fara acesta nu are ce sa faca...


raluk0207 a scris:

Rugați notarul să vă dea o adresa prin care solicită de la starea civila un extras din registrul de decese pentru uz oficial. Acel extras tine loc de certificat de deces.

Buna ziua,
1. Mergeti la Starea Civila care v-a eliberat Certificatul de deces si solicitati un extras de deces.
2. Daca nu va intelegeti cu tatal dumneavoastra mergeti in instanta si dezbateti succesiunea.
Buna seara.

Data fiind situatia de mai jos - avand certificatul de deces al mamei la tata, care refuza sa mi-l inapoieze, nefiind in relatii bune cu tata si neavand alta cale ptr. succesiune in afara de cea in instanta, as vrea sa intreb: in situatia in care nu imi permit sa vin eu cu un avocat, ar fi ok si cu un avocat din oficiu? Nu am fost niciodata implicata intr-un proces, habar nu am cum merg lucrurile, la ce sa fiu atenta si deci, nici daca sa merg pe varianta unui avocat din oficiu este o optiune recomandata si care ar functiona ok.
Ce imi recomandati/puteti spune despre asta? Are cineva idee cam cum se plateste un avocat (in cazul in care as veni eu cu unul)? La ce suma (orientativ) ar trebui sa ma astept?

De asemenea - cum se procedeaza pentru deschiderea procesului (ptr. a initia procesul)? Ce trebuie eu sa fac, ca prim pas? Multumesc!
Multumesc. Ce inseamna "sa imi dea o adresa"? Am dreptul de a cere asa ceva notarului? Doamna aceasta notar cu care am vbit mi-a spus raspicat sa fac rost dee certificatul de deces, citez - "ma priveste cum". Altfel, ea nu poate cauta pentru mine in Registrul National.

raluk0207 a scris:

Rugați notarul să vă dea o adresa prin care solicită de la starea civila un extras din registrul de decese pentru uz oficial. Acel extras tine loc de certificat de deces.

Alte discuții în legătură

Duplicat certificat de deces buna seara, fratele mamei a decedat ... Vlad1968 Vlad1968 Duplicat certificat de deces Buna seara, fratele mamei a decedat de curand (locuia in alta localitate). Ei sunt 3 frati. Al treilea frate detine certificatul ... (vezi toată discuția)
Bună seara,am și eu o întrebare, pentru succesiune după fratele ... Popescu Ana-Liliana Popescu Ana-Liliana Bună seara,am și eu o întrebare, pentru succesiune după fratele meu vitreg (doar mama este la ambii,tați diferiți) ce pot să fac dacă am certificatul ... (vezi toată discuția)
Pot obtine duplicat certificat de casatorie al parintilor ptr succesiune? dary@ dary@ Buna ziua. Prezentare context: Mama a decedat in 2013. Tatal nu doresta sa facem succesiunea dupa mama pe cale amiabila, asa ca voi fi nevoita sa o fac in ... (vezi toată discuția)