avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... După moartea tatei, eu și mama am făcut succesiunea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

După moartea tatei, eu și mama am făcut succesiunea și ieșirea din indiviziune cu sora mea prin instanță. După decesul mamei va trebui să trecem prin alt proces dacă mama îmi face testament pe partea ei?

Buna ziua,eu,sora mea si mama care are 84 de ani,am iesit dintr-un proces de succesiune si iesire din indiviziune dupa tatal meu decedat cu multi ani in urma,eu si mama reclamante iar sora mea parata.Mama trebuie sa plateasca sulta mie si surorii mele.In ultimii ani eu am fost singura care s-a ingrijit de mama asa ca dansa mi-a lasat mie prin testament partea ei.Am fost sfatuita sa cer in instanta dreptul de curatela asupra mamei care in ultimul an a dezvoltat o forma de dementa.Ca atare,dupa ce voi fi declarata in instanta ca si curator legal al mamei va trebui cred sa ii platesc eu sulta surorii mele(asa cred eu).Va rog sa imi spuneti daca dupa toate astea pot fi sigura ca si partea mamei va fi a mea conform testamentulei sau dupa moartea dansei sora mea va avea prin lege dreptul la o parte din ceea ce are mama acum,va trebui sa trecem prin alt proces de succesiune ? Multumesc,cu respect,Gabriela M.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Dacă va veti intelege nu mai ajungeți la proces.
Dacă ea va contesta testamentul va fi proces.
VA avea dreptul la o parte din moștenire oricum.

Avocat Claudiu Lascoschi
Baroul București
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
1. mama prin dumneavoastra, in calitate de curator, va trebui sa plateasca sulta surorii.
2. avand testament dumneavoastra veti primi 3/4 din mostenire si sora 1/4.
Va sfatuiesc sa pastrati TOATE actele doveditoare ale ingrijirilor pe care i le aduceti mamei si de reparatii astfel incat sa solicitati, cand va fi cazul sa dezbateti succesiunea de pe mama, sa va plateasca si sora cota parte din aceste cheltuieli.
Multumesc mult!Daca imi mai permiteti o intrebare,daca ii voi plati sulta surorii mele va mai avea dreptul la cota parte din partea mamei in calitate de mostenitor rezervatar?Multumesc inca o data,cu respect,Gabi M
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da.
Sulta este datorată în baza hotărârii judecătorești de partaj succesoral după tata.
In cazul mamei vorbim de o succesiune distinctă, prin urmare, sora dvs va avea din nou vocație succesorala.
Fiind moștenitor rezervatar, la dezbaterea succesiunii după mama, va putea solicita reductiunea testamentului cu un sfert.
In orice caz, daca achitați dvs sulta, este foarte important sa obțineți declarația notariala a surorii ca a primit banii de la mama.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
zamfistefi a scris:
...eu si mama reclamante iar sora mea parata. Mama trebuie sa plateasca sulta mie si surorii mele.

Cum adică? Dvs. ați fost reclamantă și ceea ce ați „obținut” a fost ... să-i faceți rost surorii de niște bani și să vă mai faceți rost dvs. de încă o împărțeală după moartea mamei?

Îmi vine să mă crucesc doar când mă gândesc la cât ați cheltuit pentru așa „victorie”. Erați mai câștigată fără proces (dacă ați fi deschis ușa unui avocat să vă spună cum).

Dacă mama dvs. este aceea care trebuie să vă plătească sultă (dvs. și surorii dvs.), înseamnă că mama dvs. a devenit proprietar exclusiv în urma ... minunii ăsteia de proces prost condus.

Asta înseamnă că TOT ceea ce i-a fost atribuit mamei dvs. prin hotărârea judecătorească (din procesul de iesire din indiviziune pe care mie mi se pare că l-ați purtat doar ca să vă afați în treabă de mulți bani) va constitui masa succesorală ce va rămâne de pe urma mamei dvs.
Și o veți împărți cu sora. Încă o dată.
Iar sora are dreptul la jumătate din averea mamei. Sau, în prezența testamentului despre care vorbiți, sora dvs. are dreptul la o rezervă succesorală de jumătate din cota care i s-ar fi cuvenit în absența testamentului. Adică 1/4 din TOT ce v-a lăsat mama prin testament.

V-ați făcut rost de alt proces, altă distracție. Sau, cel puțin, de o altă sumă de bani de dat surorii după decesul mamei.

Dacă tot ați ocolit avocatul la vremea când ați purtat procesul de mai sus, consultați-l măcar acum. Înainte de a vă apuca să faceți ceea ce ziceți că vreți să faceți.
Ultima modificare: Vineri, 5 Iulie 2019
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Testament sau donatie? GeaninaC GeaninaC Buna ziua, am cateva intrebari despre o situatie cam incurcata, multumesc mult oricui imi poate da raspuns la intrebarile mele. Am plecat din tara in 2008 ... (vezi toată discuția)
Succesiunea dupa 16 ani adriela6 adriela6 Va rog frumos sa ma ajutati. Tatal meu a murit in urma cu 16 ani si a avut o casa impreuna cu mama. Noi suntem 2 surori. Eu stau in casa parintilor si sora mea ... (vezi toată discuția)
Mostenire dani42ela dani42ela Am nevoie de un raspuns, va rog. Tatal meu a decedat in 2003. A lasat o casa in care locuieste mama mea. Eu, sora mea si fiul fratelui meu decedat, impreuna cu ... (vezi toată discuția)