avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1063 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Avocat din oficiu-lamurire.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Avocat din oficiu-lamurire.

Buna seara,
am studiat un caz prezentat pe forum si nu am inteles un aspect.
Este vorba de 3 persoane care se presupune ca au infaptuit un furt.Doi dintre ei au fost prezenti la judecata, iar cel de-al treilea imediat dupa fapta a parasit tara nefiind prezent niciodata la proces si ma gandesc ca daca a parasit tara organele abilitate nu au obtinut nici un fel de declaratie de la el.Aceasta persoana din cate se mentioneaza a primit 3 ani de detentie cu executare.
Intreabarea mea este:Cum de aceasta persoana care nu a dat nici o declaratie in timpul anchetei, a primit un avocat din oficiu care sa o reprezinte?
Adica ce vreau sa inteleg este cum poti fi judecat pentru o fapta daca nu ai fost anchetat,nu ai dat nici un fel de declaratie, nu ai avut posibilitatea sa te aperi sub nici o forma(poate persoana care a plecat din tara habar nu are ca aici este parte intr-un proces)??
In momentul cand va fi arestat pentru ispasirea condamnarii,poate persoana respectiva sa ceara rejudecarea cauzei pe motiv ca nu a fost audiat si a fost judecat in lipsa?
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 20:59, 18 Noiembrie 2009
Codul de procedura penala prevede anumite cazuri in care asistenta juridica este obligatorie ( nu le mai enumar).
Daca un invinuit/inculpat se sustrage judecatii, se considera ca nu isi face singur apararea, deci trebuie sa fie asistat de un avocat.
Toti avem dreptul sa fim asistati de aparator.
Apoi, daca o persoana nu este prezenta la urmarirea penala, judecata etc. se considera ca se sustrage, dar cursul procesului penal va continua, cu sau fara el.
Ce ar insemna ca, in lipsa unui inculpat, sa se suspende un proces? Ar fi un precedent de neinchipuit intr-o lume civilizata, pentru ca ar permite tuturor sa fuga avand siguranta ca nu li se intampla nimic.
Persoana nu va avea dreptul sa ceara rejudecarea, din contra, va avea circumstante agravante pt. sustragerea de la procesul penal.
Chiar daca propune probe noi, ii va fi extrem de greu sa-si probeze nevinovatia. Daca era nevinovat se presupune ca era prezent.
avocatul din oficiu se desemneaza in cazurile cu pedeapsa de peste 5 ani, atunci prezenta avocatului este obligatorie. daca nu are bani omul, atunci ii plateste avocat statul. de regula acesta este un incepator si de aceea nu e bine sa te lasi numai pe mana lui. orice avocat trece si prin faza de incepator, asta e clar.

poate foarte bine sa fie condamnat omul in lipsa atata timp cat s-a sustras de la judecata. nimeni nu-l asteapta pe inculpat sa se prezinte cand are dansul chef. nu poate cere rejudecarea decat daca demonstreaza temeinic lipsa de la proces...dar prin faptul ca a fost aparat, sansele de rejudecare sunt mici.mai sunt si caile de atac.
deci in concluzie, omul degeaba se codeste sa nu participe la procesul penal in care este inculpat, caci judecarea lui merge inainte chiar in absenta lui.


av.m.vasilescu
Presupunem prin absurd ca exista 3 persoane A,B,C. A si B stiu ca persoana C urmeaza sa plece peste 3 zile in strainatate.A,B dau o spargere cu 1 zi inaintea plecarii lui C.Incepe ancheta unde A,B se inteleg si dau declaratii impotrica lui C(care habar nu are ce se intampla in tara).Incepe procesul, si partea C este reprezentata de un avocat din oficiu si primeste condamnare.
Adica omul se trezeste intr-o zi arestat si intemnitat fara sa stie...asta chiar nu inteleg cum e posibil...
Daca omul este plecat din tara...de unde stie ca este anchetat si judecat intr-un dosar si ca a primit 3 ani de inchisoare? Mie mi se pare ca se sustrage de la judecata, asa ca ....statul ii acorda avocat din oficiu care sa-i apre interesele si trebuie sa solutioneze cazul.
Daca ati fi persoana vatamata, ce ati face?
Pai tocmai asta e ideea, ca persoana habar nu are de proces fiind plecat in alta tara!Cand se va intoare peste 2-3 ani sa-si faca omul sarbatorile se trezeste arestat pentru ca are o condamnare de care habar nu are!(data doar pe marturiile mincinoase a doua persoane care s-au inteles sa dea vina pe el).Si mai mult de atat nici nu mai are posibilitatea de rejudecare..

Alte discuții în legătură

Judecata in lipsa aleszia aleszia Din cate cunosc, in procesul penal judecata nu se poate face in lipsa infractorului, cand acesta este major deci nu ma refer la situatii de minoritate. Dar ... (vezi toată discuția)
Citat de politie maryo20012001 maryo20012001 buna ziua am si eu o intrebare in urma cu luni a avut loc o descindere in ilfov la acea data am fost si eu luat de politie si acuzat de anumite fapte pe care ... (vezi toată discuția)
Infundat de infractori ralucka ralucka buna ziua!sotul meu a facut acum multi ani un credit la o banca cu ajutorul unor cunostinte care i-au procurat carte de munca falsa!!!astia erau o intreaga ... (vezi toată discuția)