avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... PV de constatare a contraventiei, majorare la 60 de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

PV de constatare a contraventiei, majorare la 60 de zile dupa contestare

Buna ziua,

In 04.2014 am contestat in instanta un PV de suspendare permis 30 de zile. In 12. 2018 am primit sentinta prin posta, am pierdut in fata Politiei rutiere. Am asteptat (gresit?) sa primesc instiintare de la Politie pentru predare permis.
In 02.2019 am primit adresa de la Politie sa predau permis, cu majorare de la 30 la 60 de zile pentru ca nu am predat permis dupa sentinta in termen de 15 zile (art 118, alin. 4 si 5) - fapt de care eu nu stiam.
1. este corecta majorarea, tinind cont ca eu am schimbat permis in 2018, deci am fost la Politie si nu au zis nimic??
2. nu exista prescriere contraventie, tinind cont ca au trecut 5 ani?

Multumesc,
Misu
Cel mai recent răspuns: Mihnea Dorian , utilizator 15:40, 15 Februarie 2019
Articolul 118

(2) Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data pronuntarii hotararii judecatoresti.

(4) In termen de 15 zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului in termenul prevazut la alin. (4), in mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce.

Art. 209

(3) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule operează în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere sau, după caz, a expirat termenul de predare a acestuia.

In concluzie:

-Art. 129 C.pr.civ. instituie obligatia partilor de a urmari desfasurarea ai finalizarea procesului
-reclamantul nu preda permisul in cele 15 zile si se alege cu 30 de zile in plus de suspendare
-in acelasi timp politia e obligata sa urmareasca desfasurarea si finalizarea procesului si sa opereze suspendarea incepand cu ziua a 16-a, in situatia in care permisul nu a fost predat

Mai clar de atat eu zic ca nu se poate, aceasta speta e atat de simpla dar datorita analfabetismului, lipsei de interes sau incompetentei celor din politie devine complicata si lasa portite multora sa scape de suspendare.
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2019
Mihnea Dorian, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Predare permis conducere mabodan mabodan Am contestat un p.v. si am pierdut contestatia ramasa definitiva,in cat timp de la comunicare trebuie predat permisul? (vezi toată discuția)
Suspendare permis dosar din 2011 puslic puslic Am primit azi un plic cum ca in 5 zile trebuie sa predau permisul la politie. Fiind suspendat 90 de zile, plus inca 30. S-a dispus asta printr-o sentinta ... (vezi toată discuția)
Suspendarea permisului Ovidiu1991 Ovidiu1991 Buna Ziua.Mi-a fost suspendat permisul pentru o necedarea de prioritate unui pieton,in urma cu 2 ani.Astazi am primit ca nu s-a aprobat recursul si trebuie sa ... (vezi toată discuția)