avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuz de plata cote de incalzire
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuz de plata cote de incalzire

Va supun atentiei urmatoarea situatie. Sunt presedinte al unei asociatii de proprietari dintr-un condomuniu cu 11 nivele format din doua corpuri C1 si C2 conform CF. Primul corp C1 cu acces separat fata de C2 este constituit din parter si nivel 1 unde sunt amplasate spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta, iar cel de al doilea corp C2 este constituit din nivelele 2-10 unde sunt amplasate 45 apartamente de locuit. Asociatia de proprietari este constituita doar din proprietarii celor 45 apartamente amplasate in C2. Proprietarii spatiilor din C1 nu au dorit sa se afilieze in asociatie si nu vor sa contribuie la cheltuielile comune de intretinere a condominiului si nici la celelalte cheltuieli administrative. Pe motiv ca sunt debransati de la sistemul de termoficare al blocului , cu toate ca sunt incalziti de coloanele de agent termic verticale care trec prin spatiile lor , refuza plata caldurii calculate conform unui ordin ANRSC de repartizare a consumurilor de energie termica aplicabile inclusiv persoanelor debransate. Conform ordinului, acestora li se calculeaza lunar de catre o firma agreata in domeniu sume de plata (destul de consistente) corespunzatoare caldurii disipate de respectivele coloane. Acele sume calculate sunt cuprinse in factura totala de plata pe care Regia de termoficare o transmite integral asociatiei de proprietari. Am facut demersuri nenumarate catre furnizorul de caldura explicand ca respectivele cote nu apartin asociatiei , am adus precizari ca respectivii proprietari nu fac si nici nu doresc sa faca parte din asociatie, am depus extrase CF in care am aratat ca spatiile sunt in alt corp decat cel cu apartamente, adresand rugamintea sa se emita facturi fractionate pe cotele corespunzatoare acelor spatii. Drept urmare mi-au raspuns ca exista o singura contorizare in amonte de intrarea din condominiu si ei factureaza toata cantitatea si o transmit la adresa condominiului. Astfel in decursul multor ani s-au acumulat restante de ordinul miilor de lei. Mentionez ca sumele cu caldura repartizate membrilor asociatiei sunt achitate de toti proprietarii pana la ultimul leu si asociatia nu poarta nicio raspundere. Mereu suntem somati de cei de la termoficare desi situatia se cunoaste foarte bine acolo. In vreun fel sau altul trebuie sa rezolv aceasta problema si va solicit pareri.
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2019
lungdan, utilizator
Cel mai recent răspuns: lungdan , utilizator 09:04, 20 Februarie 2019
Potrivit legii, fiecare trebuie să plătească ce consuma.
Dacă sunt debransati nu consuma deloc sau doar pe țevile comune.
Depinde cum au lucrările făcute.
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Furnizoru dv. de energie termica are dreptate, insa cu putina bunavointa, se putea face ceva in acest sens - ma refer la faptul ca puteau sa trimita un specialist,sa faca niste determinari ale SET-ului condominiului si ce valoare are procentul aferent spatiilor comerciale. Sa emita un document care va fi trimis asociatiei dvs. precum si celor cu spatiile comerciale, atargandu-le atentia ca as. prop. sa repartizeze niste costuri cu incalzirea spatiilor comune.
Determinarea SET-ului se face contra-cost, la comanda as. prop.)
Pe de alta parte, acesto proprietari trebuie sa le repartizati costuri proprortionale cu cota-parte indiviza de proprietate - acolo unde este cazul si am sa va explic.
Trebuie sa chemati la o discutie amiabila proprietarul/proprietarii spatiilor comerciale. Atata timp cat ei figureaza in acelasi condominiu, ca sunt proprietari sau nu, sunt , sunt "afiliati" sau nu, trebuie sa fie cuprinsi in as. prop. cu cote-parti indivize de proprietate comuna.
Ce au in comun cu dvs.:
- daca aveti intrare comuna - trebuie sa le calculati costuri, incepand de acolo - interfon, usa de intrare, curatenie, energie electica;
- costuri cu reparatiile terasei si a fatadei;
- costuri de administrare;
- daca nu folosec liftul, nu ma pot pronunta, dar trebuie discutat;
- cheltuieii cu subsolul si toate reparatiile aferente (daca aveti instalatii comune);
- alte cheltuieli conform prev. L 196/2018,
Un foarte bun exemplu de astfel de condominii, gasiti la As. prop. "Scala" din Iasi (gasiti pe internet, dar puteti lua legatura cu cineva de acolo.
.....................................
Daca proprietarii spatiilor comerciale nu vor sa discute cu dvs., trebuie sa apelati la un avocat si chemati in instanta. Mi se pare a fi un "caz" foarte simplu. Daca o sa va adresati instantei, aceasta o sa solicite o expertiza tehnica la toate argumentele invocate de catre as. prop.
Va doresc mult succes!
Intrarea nu este comuna. E vorba de un bloc cu 11 nivele din care la parter si nivel 1 sunt spatii comerciale. Proprietarii acelor spatii , chiar daca sunt debransati de la reteaua publica, consuma energie termica prin disiparea caldurii de catre coloanele de agent termic care urca din subsol pana la ultimul nivel al blocului si care traverseaza spatiile lor. Ordinul ANRSC ii obliga sa achite acea caldura dar acestia se sustrag. Ordinul prevede ca oricat ar fi de izolate acele conducte care traverseaza spatiile, gradul maxim admis de lege este de 80% .Determinari si masuratori sunt facute de catre firma ISTA care este acreditata si autotorizata de catre ANRSC . Tot aceasta firma autorizata, conform acestor masuratori si determinari repartizeaza cantitatea totala de caldura facturata de regia de termoficare tuturor proprietarilor inclusiv a celor care detin spatiile cu alta destinatie decat cea de locuinta ematand catre fiecare proprietar o nota de consum de energie termica. Problema este ca proprietarii din asociatie isi achita nota respectiva prin asociatie iar proprietarii spatiilor comerciale , practic arunca acea hartie la gunoi. Cat despre o intelegere amniabila nu poate fi vorba atata timp cat raspunsul acestora la solicitarea asociatiei a fost "daca nu va convine scoateti-va tevile care trec pe la noi si duceti-le prin exteriorul blocului".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mod de repartizare a calcului caldurii Nivea Nivea Dupa ce anul trecut ii convinsesem pe cei de la ISTA sa nu mai trimita calcul la comun pentru cei debransati (restul fiind la centrala de bloc) anul asta ISTA ... (vezi toată discuția)
Incheiere contracte individuale cu dalkia termoservice george2104 george2104 Buna ziua, Suntem o scara care are o majoritate de 70% din apartamente decuplate de la termoficare. Cei 30% ramasi ne obliga prin contractul colectiv sa ... (vezi toată discuția)
Plata cheltuielilor de intretinere pentru tevi cristeadan2000 cristeadan2000 Locuiesc la etajul 3 al unui bloc de 4 etaje si am centrala termica. Locatarii de deasupra mea (et 4) au si ei centrala termica. Tevile retelei de termoficare ... (vezi toată discuția)