avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... SOMATIE FIDEJUSOR
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

SOMATIE FIDEJUSOR

Buna ziua,

In vara anului 2015 am semnat un contract de vanzare cumparare cu un furnizor, fiind asociat si adminitrator al unui SRL. Acel cvc avea o durata de 1 an cu drept de prelungire daca nici una din parti nu notifica incetarea acestuia. In cadrul lui a fost prevazuta si garantarea soldurilor de catre mine in calitate de fidejusor. Dupa 2 luni a intrat in firma o alta persoana iar eu am iesit. Ultimul act constitutiv al societatii dovedeste clar sa asociat unic si administrator este acea persoana,
In data de 13.02.2019 am fost somat de catre un cabinet de avocatura sa achit o suma de bani aferenta unor facturi emise si neincasate de acel furnizor in luna august 2018. Din informatile obtinute de la alti furnizori aceasta societate functioneaza si in acest moment.
As vrea sa va intreb daca in aceste conditii eu mai raspund legal ca si fidejusor si ce demersuri legale pot face pentru a rezolva aceasta problema.

Multumesc!
Buna ziua,

Nu pare a fi un contract de vanzare-cumparare, desi aceasta este denumirea oferita de parti, ne intereseaza efectiv ce obligatii sunt prevazute in sarcina partilor pentru a califica natura contractului. Trebuie analizate ce obligatii v-ati asumat dumneavoastra fata de furnizorul respectiv (garantarea soldurilor, in sensul ca acel furnizor va incasa de pe urma facturilor emise SRL-ului?) si ce obligatii si-a asumat acesta (furnizorul) fata de dumneavoastra. Trebuie analizat contractul fiindca asa imi este greu sa ma pronunt.

Va pot spune doar ca fidejusorul poate fi obligat sa plateasca in masura in care nu poate plati debitorul principal. In masura in care platiti datoria, legea va ofera la dispozitie si un drept de regres impotriva debitorului principal (SRL).

Totodata, daca fidejusiunea a fost incheiata in considerarea unei functii detinute (cum este cazul dumneavoastra, de analizat), potrivit prev. art. 2320 C.Civ. fidejusiunea inceteaza la incetarea functiei detinute.

Dupa analizarea contractului se poate spune daca mai detineti calitatea de fidejusor sau nu.

O zi buna,
Av. Jasmine Oancea
Mulțumesc pentru informații!
Azi am trimis toate actele către un avocat pentru a fi analizate.

O zi buna!

Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine a scris:

Buna ziua,

Nu pare a fi un contract de vanzare-cumparare, desi aceasta este denumirea oferita de parti, ne intereseaza efectiv ce obligatii sunt prevazute in sarcina partilor pentru a califica natura contractului. Trebuie analizate ce obligatii v-ati asumat dumneavoastra fata de furnizorul respectiv (garantarea soldurilor, in sensul ca acel furnizor va incasa de pe urma facturilor emise SRL-ului?) si ce obligatii si-a asumat acesta (furnizorul) fata de dumneavoastra. Trebuie analizat contractul fiindca asa imi este greu sa ma pronunt.

Va pot spune doar ca fidejusorul poate fi obligat sa plateasca in masura in care nu poate plati debitorul principal. In masura in care platiti datoria, legea va ofera la dispozitie si un drept de regres impotriva debitorului principal (SRL).

Totodata, daca fidejusiunea a fost incheiata in considerarea unei functii detinute (cum este cazul dumneavoastra, de analizat), potrivit prev. art. 2320 C.Civ. fidejusiunea inceteaza la incetarea functiei detinute.

Dupa analizarea contractului se poate spune daca mai detineti calitatea de fidejusor sau nu.

O zi buna,
Av. Jasmine Oancea

Cu placere si mult succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fidejusiune ionescuecaterina ionescuecaterina un credit mobiliar poate avea si un contract de fidejusiune ? (vezi toată discuția)
Fidejusori getuta getuta Buna seara . Pot fi numita fidejusor daca nu am domiciliul in teritoriul jurisdictional al tribunalului judetean la care trebuie sa se dea obligatia ? (vezi toată discuția)
Fidejusor bancar radin radin buna ziua,revin cu o intrebare mai veche. sant asociat la o firma iar firma are un credit la banca destul de mare 50000 ron eu impreuna cu asociatul care este ... (vezi toată discuția)