Buna ziua. Rugăm sfatul unui SPECIALIST COMPETENT.
La sfîrșitul anului 1999(decembrie), prin decizia fostei Direcții Generale de Muncă și Protecție Socială(actualmente-Casa de Pensii a sectorului 1), în baza Legii nr.3/197, HG 607/99, mi-a fost stabilită pensia pentru limita de vîrstă. Această pensie mi-a fost stabilită la vîrsta de 46 ani, fiind invalidă, cod boală-H54, cod handicap-4, adcă grad de handicap grav.
Ulterior, în anul 2003(iunie) în legătură cu faptul că ne-am schimbat domiciliul în alt sector, prin Decizia Casei de Pensii a noului sector mi-a fost stabilită(prelungită) pensia pentru limită de vărstă cu vechime completă(26 ani), în baza HG 614/2003, Cf. bazei de calcul la data începerii plății-1433166, baza de calcul-3209,71.
După aproape 20 ani de cînd mi-a fost stabilită inițial pensia, la sfîrșitul anului 2018(decembrie) am fost informată, că prin Decizia Casei de Pensii de sector, s-a dispus de a fi incasată de la mine mai mult de 30.000 lei.
Decizia a fost contestată. Urmează să fie numită data examinării cauzei.
Întrebarea noastră este următoarea:
Ar fi cazul de a face trimitere la faptul, că Decizia Casei de Pensii urmează a fi anulată și din motivul, că a expirat termenul de prescripție? Dacă da, atunci pînă la care dată este necesar(obligatoriu) de intervenit cu o asemenea solicitare, sau poate neapărat trebuie de modificat cererea de chemare în judecată inițial depusă?
Rămînem în așteptarea răspunsului D-TRĂ.
Mulțumim anticipat.
Carp Mircea
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Ati primit decizie de modificare a punctajului mediu anual ?
De cand se pune in in plata aceasta decizie(ziua, luna si anul) ?
Cat a fost punctajul mediu anual inainte de fixarea debitului ?
Cat a fost stabilit punctajul mediu anul dupa modificare(micsorare).
Ati primit decizie de debit ?
In ce suma ?
Dati cat mai multe detalii.
Buna ziua D-LE CARP MIRCEA.
Comunicăm datele de care dispunem.
La sfîrșitul anului 1999(decembrie), în legătură cu faptul că ne-am schimbat locul permanent de trai din Republica Moldova în Romănia, prin decizia fostei Direcții Generale de Muncă și Protecție Socială a sect.„N”(actualmente-Casa de Pensii sect.„N”) „Privind acordarea pensiei pentru munca depusă și limita de vărstă”, ca urmare a examinării actelor din dosarul de pensionare înregistrat sub numărul concret, în baza Legii nr.3/197, HG 607/99,,Cf. bazei de calcul la data începerii plății-741.88o,, vechimea totală în muncă fiind de 26 ani, mi-a fost stabilită pensia pentru limita de vîrstă, baza de calcul alcătuia-3209.71. Această pensie mi-a fost stabilită la vîrsta de 46 ani, fiind invalidă, cod boală-H54, cod handicap-4, adcă grad de handicap grav.
Ulterior, în legătură cu faptul că ne-am schimbat domiciliul în alt sector, ca urmare a examinării actelor din dosarul de pensionare înregistrat anterior la Casa de Pensii sect.„N”, prin Decizia Casei de Pensii sect.„Z”din anul 2003(iunie), mi-a fost stabilită(prelungită) pensia pentru limită de vărstă cu vechime completă(26 ani), în baza HG 614/2003, Cf. bazei de calcul la data începerii plății-1433166, baza de calcul-3209,71.
După aproape 20 ani de cînd ne-am mutat cu traiul în Romănia și stabilirea pensiei, la sfîrșitul anului 2018(decembrie) am fost informată, că prin Decizia Casei de Pensii cect.„Z” s-a dispus de a fi incasată de la mine mai mult de 30.000 lei, totodată fiindu-mi micșorată pensia pînă la suma de-680 lei. Pentru luna februarie de acum au început reținerea.
După cum am mai menționat, Decizia Casei de Pensii a fost contestată și la moment suntem în așteptarea numirii datei examinării.
În cazul, dacă este necesar de a prezenta mai multă informație, VĂ RUGĂM să ne comunicați.
Mulțumim anticipat.
Cu deosebit respect către D_TRĂ,
FEODOSIA
Carp Mircea
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu ati postat datele cerute de mine.
Legea 263/2010
Art.107
(1) În situația în care, ulterior stabilirii și/sau plății drepturilor de pensie, se constată diferențe între sumele stabilite și/sau plătite și cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.
(1^1) În situația asiguraților prevăzuți la art. 6 alin. (1) pct. IV, care au depus declarația individuală de asigurare, dacă la definitivarea anului fiscal, pe baza datelor comunicate de organul fiscal central, se constată diferențe între venitul lunar asigurat utilizat la stabilirea punctajelor lunare avute în vedere la calculul pensiei și cel ales de contribuabil în declarația individuală de asigurare, casa teritorială de pensii operează, din oficiu, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire care se emite până la data de 31 decembrie a anului în curs pentru anul anterior.
(2) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1) și (1^1) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripție, calculat de la data constatării diferențelor.
Art.179
(1) În cazul sumelor încasate necuvenit cu titlu de prestații de asigurări sociale/alte drepturi prevăzute de legi speciale, casele teritoriale de pensii emit decizii de recuperare, prin care se stabilește în sarcina beneficiarilor obligația de restituire a acestor sume.
(2) Sumele prevăzute la alin. (1) se stabilesc cu respectarea termenului general de prescripție de 3 ani.
(3) Decizia de recuperare a sumelor încasate necuvenit cu titlu de prestații de asigurări sociale/alte drepturi prevăzute de legi speciale constituie titlu executoriu.
H.G.257/2011
Art.141
(1) Sumele încasate necuvenit cu titlu de prestații de asigurări sociale se recuperează, pe baza deciziei emise de casa teritorială/sectorială de pensii, ce constituie titlu executoriu, cu respectarea termenului general de prescripție de 3 ani.
(2) Termenul general de prescripție curge potrivit dreptului comun de la data constatării prejudiciului creat prin plăți necuvenite, respectiv de la data emiterii deciziei prevăzute la alin. (1).
(3) Debitul reprezentând prejudiciul creat din plăți necuvenite se constituie pentru luni întregi, începând cu luna în care s-a făcut constatarea.
In concluzie:
Se poate emite decizie de debit doar pentru perioada termenului general de prescriptie.
MULT STIMATE D-LE CARP MIRCEA.
Ca răspuns comunicăm, că la data de 22 ianuarie 2019 am intervenit cu o solicitare scrisă către Casa de Pensii să ni se elibereze documentele în baza cărora s-a decis de a se incasa de la mine o sumă de peste 30.000 lei. La această solicitare ni s-a spus, că documentele solicitate,
posibil că le vom putea vizualiza nu mai devreme de 30 zile de la data adresării. La concret, ni s-a sugerat că la data de 26 februarie 2019(numaidecît trebuie să fie într-o zi de marți) am putea să ne familiarizăm cu documentele în cauză.
Ținînd cont de situația existentă, Vă rugăm f.f.f.mult, să ne comunicați, dacă ați fi disponibil să ne întîlnim la o discuție privată după ce vom primi documentele care au fost solicitate, adică pe data de 26.02.2019 sau 27.02.2019, fiindcă la data de 28.02.2019 v-a avea loc ședința de judecată.
Cu deosebit respect și cu mulțumiri anticipate,
Feodosia.