avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Decizie de debit - calcul gresit pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Decizie de debit - calcul gresit pensie

In anul 2003, m-am pensionat cu grad de handicap II. In acest an am indeplinit varsta standard de pensionare si am cerut recalcularea pensiei la limita de varsta. In urma recalcularii am primit doua decizii. In prima decizie mi se stabilea pensia pentru limita de varsta cu aproximativ 40 Ron mai mare decat cea actuala si in cea de-a doua mi se aducea la cunostinta ca in urma recalcularii s-a constatat ca " nu aveam alte sporuri in afara celui de vechime" si am primit venituri necuvenite, asa ca conform articolului 89/2000 si conform dispozitiilor art. 187 si 92 /2000 sunt inregistrata la ei cu un debit de 1190 Ron, in perioada 01.10.2007 - 01.10.2010.
Ce sa fac?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 16:40, 27 Octombrie 2010
A doua decizie de pensie este decizie de stabilire debit, nu-i asa? Din ceea ce scrieti rezulta ca in 2003 vi s-au stabilit gresit drepturile de pensie, in functie de sporuri pe care nu le-ati realizat niciodata. Prin urmare, din 2003 pana anul acesta ati primit o pensie mai mare decat cea care vi se cuvenea.

Dupa cum rezulta din mesajul dvs., debitul a fost stabilit cu respectarea termenului general de prescriptie de 3 ani (din 2007 pana in 2010), desi drepturi necuvenite ati primit din 2003.

Parerea mea este se platiti. In mod concret, casa de pensii va retine 1/3 din pensia pe care o incasati in prezent, pana la concurenta sumei de 1190 lei. Dar, daca apreciati ca decizia de debit nu este corecta, puteti sa o contestati in termen de 45 de zile la tribunal.
Va multumesc! Ma intreb daca este vina mea faptul ca s-a produs aceasta greseala sau modul de calcul era altul in 2003. Mentionez ca 30 de ani am lucrat la o cooperativa de consum, unde am fost platiti in acord global.
Modul de determinare a punctajului mediu anual in 2003 era acelasi cu cel de astazi. In vigoare era tot Legea nr. 19/2000.

Sigur ca nu este vina dvs., este culpa celui care v-a stabilit o pensie mai mare decat aveati dreptul. Dar debitul se recupereaza de la dvs. intrucat dvs. ati incasat aceste sume.

Art. 187 - Legea nr. 19/2000
(1) Sumele încasate necuvenit cu titlu de prestaţii de asigurări sociale se recuperează de la beneficiari în termenul de prescripţie de 3 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie bonella bonella Tatalui meu i s-a recalculat pensia spre sfarsitul anului 2009, si s-a stabilit ca a fost calculata gresit, avand dreptul la o pensie mai mica decat s-a ... (vezi toată discuția)
daca greseala de calcul la stabilirea drepturilor de pensie apartine casei de pensii,de ce retinerea se face de la pensionar si nu de la cei vinovati? iulia pastrama iulia pastrama Am depus cererea de pensionare in data 11.02.2009,la Casa locala de pensii Beius.In 19.03.2009 s-a emis decizia de pensionare pt munca depusa si limita de ... (vezi toată discuția)
Am primit o deciziesi somatie de la casa de pensii nadintamara nadintamara buna, am primit pensie de urmas pana in vara 2008 fiindca am facut doar primul an de facultate apoi renuntand la studii. acum cateva zile am primit o somatie ... (vezi toată discuția)