avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie

Tatalui meu i s-a recalculat pensia spre sfarsitul anului 2009, si s-a stabilit ca a fost calculata gresit, avand dreptul la o pensie mai mica decat s-a calculat initial. Din aceasta cauza acum i se trage din pensie in fiecare luna 80 RON, pe o perioada de 2 ani. Intrebarea mea: Este legala aceasta decizie? din ceea ce am auzit, la recalcularea unei pensii, dupa o decizie din 2007, daca pensia recalculata este mai mica decat cea dinaintea recalcularii, nu se scade din pensie. Daca cineva a gresit la calcularea pensiei unei persoane, de ce nu plateste persoana respectiva diferenta in bani? Normal ar fi, ca cine greseste, acea persoana sa plateasca si nu un pensionar, pentru care fiecare banut conteaza. Astept raspunsul dumneavoastra. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:01, 25 Iunie 2010
bonella a scris:
Este legala aceasta decizie? din ceea ce am auzit, la recalcularea unei pensii, dupa o decizie din 2007, daca pensia recalculata este mai mica decat cea dinaintea recalcularii, nu se scade din pensie.

Nu exista o prevedere legala in sensul celor scrise de dvs.
Daca cineva a gresit la calcularea pensiei unei persoane, de ce nu plateste persoana respectiva diferenta in bani?

Pentru ca nu persoana respectiva a incasat drepturile de pensie, banii i-a primit tatal dvs.
Normal ar fi, ca cine greseste, acea persoana sa plateasca si nu un pensionar, pentru care fiecare banut conteaza.

Art. 187, alin. (1) din Legea nr. 19/2000:
Sumele incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale se recupereaza de la beneficiari in termenul de prescriptie de 3 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de debit - calcul gresit pensie grecu doina grecu doina In anul 2003, m-am pensionat cu grad de handicap II. In acest an am indeplinit varsta standard de pensionare si am cerut recalcularea pensiei la limita de ... (vezi toată discuția)
Debit rezultat in urma recalcularii pensiei Elidor Elidor Tatal meu in varsta de 86,5 ani , veteran de razboi , foarte bolnav, fara capacitate locomotorie, a primit de la Casa pensiilor Sect.2 o noua decizie cum ca in ... (vezi toată discuția)
Calcul gresit casa de pensii mokutzica mokutzica Buna ziua, Mama mea a primit zilele acestea o decizie de la CP X prin care este informata ca are un debit catre aceasta de aproape 5000 lei. Decizia este ... (vezi toată discuția)