avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Debit rezultat in urma recalcularii pensiei
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Debit rezultat in urma recalcularii pensiei

Tatal meu in varsta de 86,5 ani , veteran de razboi , foarte bolnav, fara capacitate locomotorie, a primit de la Casa pensiilor Sect.2 o noua decizie cum ca in urma verificarilor facute a primit necuvenit 6 lei in perioada 01.07.2007-30.06.2010. Debitul necuvenit se va recupera de la beneficiar conform art.187, alin.4, din Leg.19/2000. Decizia poate fi contestata in termen de 45 zile.
Va intreb ce poate face tatal meu in aceasta situatie, neputandu-se deplasa, nemaivazand cu nici un ochi, neauzind bine , dar cu judecata buna.De ce trebuie sa plateasca pentru greseala celor care au calculat initial pensia, de ce nu i se reduce cuantumul de acum incolo, daca trebuie, cum poate contesta fizic decizia si in ce conditii se face recuperarea.Nu stim ce cuprinde art.187 din leg.19/2000.Ar fi fost o chestiune de bun simt, uitandu-se la CNP , sa-i scrie in paranteza explicit ce inseamna recuperarea( daca sunt 200 lei pentru 3 ani) si daca pensia dansului este astazi de1000 lei, din restul de 800 lei sa acopere toate cheltuielile necesare supravietuirii intr-o luna. Bietul de el, a fost pe front pana in m-tii Tatra ,s-a intors cu bine acasa , a fost umilit cu o pensie ridicola de veteran de razboi, in comparatie cu asa-zisii ,,revolutionari,, si astazi , cand nici pe sezut nu mai poate sta, il mai si amendeaza pentru o greseala a lor.
Cel mai recent răspuns: Elidor , utilizator 16:03, 1 August 2010
Din pacate pentru dvs. banii trebuie platiti. Va puteti duce dvs. in locul tatalui la Casa de pensii de care apartine pentru a depune contestatia, atentie insa la termen, sau puteti depune o cerere prin care sa solicitati plata esalonata a sumei respective aratand motivele de sanatate ale tatalui dvs. care necesita sume suplimentare pentru plata medicamentelor. Poate se aproba o astfel de plata esalonata. Mult succes!
Va multumesc pentru bunavointa si sfat. Oricum as fi facut aceasta si ma gandeam sa am la mine si acte doveditoare din care sa rezulte ca eu sunt fiica da:love1:nsului. Dar, puteti sa-mi raspundeti ce cuprinde art, 187 din leg. 19/2000? :love1:
P.S.
Am uitat sa specific , Decizia este emisa in 30.06.2010, iar data Postei este23.07.2010.
Din Legea 19/2000:
Art. 187 - (1) Sumele încasate necuvenit cu titlu de prestaţii de asigurări sociale se recuperează de la beneficiari în termenul de prescripţie de 3 ani.
(2) În cazul prestaţiilor de asigurări sociale, altele decât pensiile, recuperarea sumelor prevăzute la alin. (1) se efectuează de către angajator sau, după caz, de instituţia care efectuează plata drepturilor de asigurări sociale.
(3) Casele teritoriale de pensii recuperează sumele plătite necuvenit de la plătitorii prevăzuţi la alin. (2).
(4) Sumele plătite necuvenit prin intermediul caselor teritoriale de pensii se recuperează de la beneficiari în baza deciziei casei respective, care constituie titlu executoriu. Sumele rămase nerecuperate de pe urma beneficiarilor decedaţi nu se mai urmăresc.
Art. 188 - (1) Sumele încasate necuvenit, cu titlu de prestaţii de asigurări sociale, ca urmare a unei infracţiuni săvârşite de beneficiar, se recuperează de la acesta, de la data primei plăţi a sumelor necuvenite, plus dobânzile aferente, până la recuperarea integrală a prejudiciului.
(2) Sumele stabilite în conformitate cu alin. (1), rămase nerecuperate de la asiguraţii decedaţi, se recuperează de la moştenitori, în condiţiile dreptului comun.
(3) Debitele provenite din drepturi de asigurări sociale se recuperează prin executorii proprii ai CNPAS şi constituie venituri ale bugetului asigurărilor sociale de stat.
Va multumesc pentru toate informatiile,d-le av. Tudor, nu ne ramane decat sa ne conformam legii, cred ca nici nu mai merita incercata varianta d-nei av.Ciolca de ruga Casa de pensii sa esaloneze suma ce trebuie sa si-o recupereze.
Dar insist pe ideea ca persoane competente, din categoria d-voastra profesionala, sa deschida subiectul ,,SUMELE INCASATE NECUVENIT DIN GRESEALA DE CALCUL A CASEI DE PENSII SA NU FIE REVENDICATE RETROACTIV, CI NUMAI DE LA DATA CAND A FOST CONSTATATA GRESEALA,, pe principiul CINE GRESESTE PLATESTE.
Va multumesc din nou pentru sfaturi :luck:
Ba da, se poate recupera esalonat, merita incercat pentru ca sunt sorti de izbanda. Decizia insa va apartine.

Alte discuții în legătură

Deciziile caselor teritoriale de pensii - titluri executorii? Antoanela Geaman Antoanela Geaman Stie cineva daca Deciziile Caselor teritoriale de pensii constitue titlu executoriu.Daca ,da, am rugamintea sa mi se indice temeiul de drept . Multumesc (vezi toată discuția)
Drepul munci Diana Neculae Diana Neculae In ce lege sau ordin ce interzice caselor de pensii sa faca retinerii din pensi fara o hotarire judecatoreasca sau hotarare data pe proprie raspundere data la ... (vezi toată discuția)
Art. 181 din legea 263/2010 Mihaelaioli Mihaelaioli As vrea sa stiu ce stipuleaza art. 181, si anume cum se face recuperarea drepturilor necuvenite incasate de la asigurarile sociale( pensie). Multumesc (vezi toată discuția)