avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Deciziile Caselor teritoriale de pensii - titluri ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Deciziile Caselor teritoriale de pensii - titluri executorii?

Stie cineva daca Deciziile Caselor teritoriale de pensii constitue titlu executoriu.Daca ,da, am rugamintea sa mi se indice temeiul de drept . Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:41, 22 Septembrie 2010
Au caracter de titlu executoriu, potrivit legii: hotararile judecatoresti; hotararile judecatoresti straine, dupa indeplinirea formalitatilor prevazute de lege; hotararile pronuntate de organelle obstesti de jurisdictie; hotararile Camerei de Comert si Industrie a Romaniei; titlurile executorii eliberate de notariatele de stat; deciziile de imputare si angajamentele de plata. In cadrul raspunderii materiale; inscrisurile autentificate; contractile de vanzare-cumparare cu plata in rate; cambia, biletul la ordin si cecul; actele emise in materie fiscala privind stabilirea impozitelor, taxelor, amenzi fiscale si alte venituri bugetare; documentele de decontare bancara care se achita fara acceptare; incheierile de aplicare a sanctiunilor contraventionale. Cu exceptia cazurilor in care legea prevede altfel, pentru a putea fi puse in executare, hotararile si celelalte acte ce constituie titlu executoriu trebuie sa fie investite cu formula executorie.

Din cate stiu eu...cu siguranta NU!
Ultima modificare: Miercuri, 22 Septembrie 2010
ContSters7431, utilizator
LEGE nr. 19 din 17 martie 2000 (*actualizata*) privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari social
ART. 187
(1) Sumele incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale se recupereaza de la beneficiari in termenul de prescriptie de 3 ani.
(2) In cazul prestatiilor de asigurari sociale, altele decat pensiile, recuperarea sumelor prevazute la alin. (1) se efectueaza de catre angajator sau, dupa caz, de institutia care efectueaza plata drepturilor de asigurari sociale.
(3) Casele teritoriale de pensii recupereaza sumele platite necuvenit de la platitorii prevazuti la alin. (2).
(4) Sumele platite necuvenit prin intermediul caselor teritoriale de pensii se recupereaza de la beneficiari in baza deciziei casei respective, care constituie titlu executoriu. Sumele ramase nerecuperate de pe urma beneficiarilor decedati nu se mai urmaresc.
------------
Alin. (4) al art. 187 a fost modificat de pct. 46 al articolului unic din LEGEA nr. 338 din 31 mai 2002, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 446 din 25 iunie 2002, care completeaza art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 49 din 29 martie 2001, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 161 din 30 martie 2001, cu pct. 78^1

@ bighiu77: angajamentele de plata / deciziile de impunere din dreptul muncii NU (mai) sunt titluri executorii.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Septembrie 2010
smeagull, utilizator
Multumesc smeagull ..prin urmareconsiderati ca sunt titluri executorii si TOATE deciziile Caselor de pensii ?vad ca articolul invocat se refera doar la deciziile ce prevad sumele platite necuvenit ...eu voiam sa stiu vis-a-vis de o Decizie simpla...spre exemplu , de pensionare ..dar care nu se executa de casa de pensii care a emis-o
Consider ca alt tip de decizie decat cele explicit enumerate in lege (recuperare sume necuvenite) nu este titlu executoriu.
(dar nu stiui de la inceput despre ce tip de decizie vorbiti)
Deciziile prin care casele de pensii stabilesc drepturi nu sunt titluri executorii pentru ca nu exista o prevedere in acest sens in Legea nr. 19/2000. Acest act normativ arata in mod expres care sunt deciziile care au caracter de titlu executoriu.
Asa cum a aratat smeagull mai sus, numai deciziile de debit au acest caracter.

Ultima modificare: Joi, 23 Septembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire pe pensie! Mistretul Mistretul Cum se face poprirea unei decizii cu titlu executoriu? (vezi toată discuția)
Debit rezultat in urma recalcularii pensiei Elidor Elidor Tatal meu in varsta de 86,5 ani , veteran de razboi , foarte bolnav, fara capacitate locomotorie, a primit de la Casa pensiilor Sect.2 o noua decizie cum ca in ... (vezi toată discuția)
Drepul munci Diana Neculae Diana Neculae In ce lege sau ordin ce interzice caselor de pensii sa faca retinerii din pensi fara o hotarire judecatoreasca sau hotarare data pe proprie raspundere data la ... (vezi toată discuția)