avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... calcul gresit casa de pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

calcul gresit casa de pensii

Buna ziua,

Mama mea a primit zilele acestea o decizie de la CP X prin care este informata ca are un debit catre aceasta de aproape 5000 lei. Decizia este definitiva si cu titlu executoriu.

Mama mea s-a pensionat la CP X si pana in 09.2009 si-a luat pensia de la ei. Ultima decizie de pensie o are din 2005, cand s-a facut o recalculare. In vara, ca urmare a schimbarii domiciliului si-a schimbat buletinul si ulterior a solicitat mutarea dosarului de pensie de la CP X la CP Y. Desi pensia i se vireaza de ani de zile pe card si nu avea problema prezentei la domiciliu in ziua de pensie a zis sa intre in legalitate. Dupa 3 luni, in 09.2009, la noul domiciliu i-a venit prima pensie diminuata fara nici o explicatie. Dupa lungi cozi si scandaluri la CP Y a intrat si in posesia Deciziei de pensionare noi (ei au justificat ca orice schimbare de dosar implica o noua decizie de pensie) si a fost informata verbal ca initial CP X a gresit calculul pensiei si ca la recalculare punctul de pensie a fost diminuat. Acum cateva zile insa a primit o noua decizie la cutia postala de la domiciliu prin care este informata ca are de restituit aproape 5000 lei, drepturi necuvenite aferente periadei 09.2006-09.2009.

Ca atare as avea urmatoarele intrebari:

- este legala decizia CP Y? Asa se procedeaza in cazul in care CP greseste calculul unei pensii? Ce vina are ea ca s-a gresit calcularea pensiei la CP X (desi decizia de recuperare debit este eliberata de CP Y cu care ea nu a avut nici o relatie pana acuma trei luni) in conditiile in care oricum nu are formularele acelea de calcul nici dupa decizia din 2005 nici dupa cea noua, de fiecare data cand le-a solicitat spundandu-i-se ca nu e dreptul ei sa le aiba.

- exista sanse reale de castig daca actionam in judecata a CP Y?

- presupunand ca decizia CP Y ramane valabila... cum se recupereaza banii? Exista un procent de retinere lunar? Toti deodata?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Vineri, 11 Decembrie 2009
mokutzica, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:02, 10 Decembrie 2009
Interventie moderator: Va rog sa va editati mesajul si sa scrieti casa de pensii x si casa de pensii y. Va multumesc!

1. Nu ati precizat ce recalculare a drepturilor de pensie a avut loc in 2005, conform OUG nr. 4/2005, o adaugare de stagiu, de sporuri? Este important.
Potrivit art. 187 din Legea nr. 19/2000, sumele incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale se recupereaza de la beneficiari in termenul de prescriptie de 3 ani.

2. Nu cred ca va poate garanta cineva castigarea unui proces. Sanse sunt intotdeauna. :)
Trebuie sa solicitati eliberarea buletinelor de calcul aferente deciziilor emise in 2005 si in 2009 (mama dvs. are doua emise in 2009 si ultima pe care a primit-o nu are buletin de calcul).

3. Debitul se recupereaza prin poprire asupra drepturilor de pensie, conform art. 409 Cod procedura civila. Concret, mamei dvs. i se va retine lunar 1/3 din pensie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Vineri, 11 Decembrie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi necuvenite urmare erorii de calcul pensie PTudor PTudor Buna ziua, Am urmatoarea situatie : - acum 2 ani si jumatate cu ocazia iesirii la pensie mi s-a calculat o pensie de ( sa zicem ! ) 2000 ron, pentru care ... (vezi toată discuția)
Schimbarea gradului de handicap nicolaie.s nicolaie.s Hristos a Inviat! Vreau sa revin cu o discutie care a inceput in luna septembrie a anului trecut ( ... (vezi toată discuția)
Diminuarea pensiei datorita recalcularii komisarul komisarul Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti cu o problema destul de cidata pentru mine. Ma numesc Vintila Nina si sunt curator pentru tatal meu Bucur Ion internat ... (vezi toată discuția)