avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Schimbarea gradului de handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Schimbarea gradului de handicap

Hristos a Inviat!

Vreau sa revin cu o discutie care a inceput in luna septembrie a anului trecut ( www.avocatnet.ro/content/for... ).
Dupa ce instanta s-a pronuntat in favoarea pensionarului din acea discutie, Casa de pensii a facut recurs in care motiveaza decizia lor prin faptul ca "la data iesirii la pensie, gradul de handicap era III, iar la calcularea drepturilor de pensie se ia in considerare legislatia in vigoare la acea data!"
Recursul se judeca pe 18 aprilie!
Cel mai recent răspuns: psyffor , utilizator 23:07, 29 Iunie 2013
Persoanele care au iesit la pensie inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 19/2000 le-au fost recalculate pensiile in baza OUG nr. 4/2005 si HG nr. 1550/2004,in baza documentelor -inclusiv cele medicale
Mama dvs la data calcularii pensiei detinea documente de incadrare in anumit grad de handicap,pentru care o perioada a primit drepturile de pensie aferente
Ulterior in baza recalcularii drepturilor de pensie cand a fost modificata si incadrare in grad de handicap s-a apreciat ca a titularul dreptului de pensie a primit o suma suplimentara-apreciata drept necuvenita care a cauzat un debit,care trebuia recuperat de la pensionar
Casa de pensii nu detine autoritatea si limita de competenta sa se implice in modificarea deciziilor de incadrare in grad de handicap .
In lipsa analizei documentelor succesiv depuse la dosarul de pensie este greu de exprimat opinie
Cred ca s-a creeat o confuzie... Iesirea la pensie in temeiul unei legi speciale in vigoare la data respectiva ( Legea nr.53/1992 sau O.U.G. nr.102/1999) nu poate avea nicio legatura cu gradul de handicap dobandit ulterior, dupa ce persoana respectiva a avut gradul de handicap care ii permitea sa iasa la pensie conform handicapului, adica cu 20 de ani inainte de varsta standard de pensionare. Daca persoana a avut si indemnizatie de insotitor conform legii speciale, nu exista nicio legatura intre acest venit si venitul obtinut din pensia pentru limita de varsta, prin urmare indemnizatia nu putea fi luata in considerare la recalcularea pensiei.
@tudorioan: indemnizatia a ramas aceeasi, pensia a fost diminuata ( conform juristului casei de pensii, daca la data iesirii la pensie, handicapul respectiv era gr III, modificarea in gr II nu ar fi trebuit urmata de recalcularea pensiei, deoarece legea pensiilor spune ca :la calcularea drepturilor de pensie se ia in considerare legislatia in vigoare la acea data!"
Oricum instanta a dat din nou castig de cauza pensionarului, iar juristul CP a anuntat ca va face recurs din nou!
Cat timp poate casa de pensii sa faca recurs? Cum se poate obtine hotarare definitiva?
nicolaie.s a scris:
Cat timp poate casa de pensii sa faca recurs?

O singura data, cu conditia ca instanta de recurs sa nu caseze hotararea si sa trimita cauza spre rejudecare primei instante.

nicolaie.s a scris:
Cum se poate obtine hotarare definitiva?

Hotararea primei instante este definitiva si executorie de drept (art. 278, pct. 3 Cod procedura civila).
Ultima modificare: Duminică, 22 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pensionar gr. 1 invaliditate - handicap accentuat ccostras ccostras Pentru o persoana iesita la pensie din MAI in 2001 ca pensionar gr 1 de invaliditate(cancer osos cu amputatie picior de deasupra genunchiului, probleme ... (vezi toată discuția)
Schimbarea gradului de handicap nicolaie.s nicolaie.s Buna ziua In urma revizuirii dosarului de pensie, Casa Judeteana de Pensii a modificat gradul de handicap din \"deficienta functionala accentuata\" in ... (vezi toată discuția)
Se poate cumula pensia de urmas cu indemnizatia de insotitor? surena surena Mama are o pensie de invaliditate gradul I de 500 lei (care s-a transformat din oficiu in pensie pentru limita de varsta ) si o indemnizatie pentru insotitor ... (vezi toată discuția)