avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionar gr. 1 invaliditate - handicap accentuat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionar gr. 1 invaliditate - handicap accentuat

Pentru o persoana iesita la pensie din MAI in 2001 ca pensionar gr 1 de invaliditate(cancer osos cu amputatie picior de deasupra genunchiului, probleme articulare la solduri) - decizie nerevizuibila, cu pensie de invaliditate si indemnizatie de insotitor(venita permanent pe cuponul de pensie) dar care a primit certificat de handicap doar gradul "accentuat" - tot nerevizuibil.
Intrebarea este - poate primi in continuare acea indemnizatie de insotitor pe cuponul de pensie?
Cele doua cerinte - pensionar gr 1 invaliditate si certificat handicap grav sunt obligatorii impreuna? Ce se intampla daca are certificat de handicap grad "accentuat" si nu "grav"? La momentul acela, in 2001, cand l-au pensionat, nu era nevoie si de certificat de handicap.
A primit o adresa de la Directia de pensii a MAI cum ca trebuie sa decida cum va primi indemnizatia si ca trebuie sa aiba si calitatea de "PERSOANA CU HANDICAP GRAV CU DREPT LA ASISTENT PERSONAL" pe langa ce de pensionar cu gr 1 de invaliditate.
In acest caz va pierde acea indemnizatie?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:25, 23 Februarie 2014
Vad ca nu ma poate lamuri nimeni. Incerc sa reformulez.

Indemnizatia primita pe cuponul de pensie pentru pensionare gr.1 de invaliditate - nerevizuibil se primeste indiferent daca persoana in cauza are si Certificat de persoana cu handicap?
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Februarie 2014
ccostras, utilizator
1. Handicapul este una iar invaliditatea este altceva.

2. O persoana cu handicap poate lucra la un loc de munca unde ii permite gradul de handicap iar o persoana cu invaliditate si-a pierdut total sau partial capacitatea de munca.


3. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 69
In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.

Art. 70
(1) Criteriile si normele pe baza carora se face incadrarea in gradele I, II si III de invaliditate se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii, dupa caz, cu avizul Ministerului Sanatatii, care va fi adoptata in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului alineat.
...

Art. 71
(1) Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul CNPP, denumit in continuare medic expert al asigurarilor sociale, iar in cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), de catre comisiile de expertiza medicomilitara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.

(2) Pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul solicitantului, sau, dupa caz, la comisiile de expertiza medicomilitara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.

(3) In urma examinarii clinice si analizarii documentelor medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca. In cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), comisiile de expertiza medico-militara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala emit decizii medicale de incadrare intr-un grad de invaliditate, care vor fi avizate de comisia centrala de expertiza medico-militara a Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor sau a Serviciului Roman de Informatii, dupa caz.

(4) In situatia in care, pentru emiterea deciziei medicale prevazute la alin. (3), sunt necesare investigatii sau examinari de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurarilor sociale propune, dupa caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporara de munca, in conditiile legii.
...

(9) Deciziile comisiilor medicale de contestatii si ale comisiilor centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii date in solutionarea contestatiilor prevazute la alin. (8) pot fi atacate la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile de la comunicare.

(10) Deciziile medicale asupra capacitatii de munca, precum si deciziile prevazute la alin. (9) necontestate in termen raman definitive.

Art. 77
(1) Pensionarii de invaliditate incadrati in gradul I de invaliditate au dreptul, in afara pensiei, la o indemnizatie pentru insotitor, in cuantum fix.

(2) Cuantumul indemnizatiei pentru insotitor reprezinta 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilita in conditiile legii.

(3) Indemnizatia pentru insotitor se suporta de la bugetul de stat.



4. Din Normele de aplicare a Legii 263/2010, aprobate prin HG 257/2011:

Art. 56
(1) Persoanele cu handicap, care solicita pensie de invaliditate potrivit prevederilor art. 73 alin.(2) din lege, fac dovada acestui statut cu certificatul de incadrare in grad de handicap emis in conditiile legii, care va contine obligatoriu urmatoarele elemente: data ivirii handicapului, gradul de handicap, termenul de revizuire, precum si mentiunea ca certificatul a fost emis in vederea aplicarii art. 73 alin. (2) din lege.

(2) Autoritatile emitente ale certificatelor mentionate la alin. (3) au obligatia sa comunice caselor teritoriale/sectoriale de pensii orice modificare a elementelor initiale, in termen de 15 zile de la emiterea noului certificat.

(3) Schimbarea ulterioara inscrierii la pensie a gradului de handicap nu afecteaza drepturile de pensie acordate, cu exceptia cazului in care certificatul de incadrare in grad de handicap a fost anulat, in conditiile legii.

Art. 64
(1) Pensia de invaliditate se transforma din oficiu, in pensie pentru limita de varsta si se acorda cuantumul si punctajul cel mai avantajos incepand cu data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Conditiile pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta se considera indeplinite la varsta standard de pensionare sau la varsta standard redusa, in conditiile art. 55 - 60 din lege, precum si la varsta standard redusa in conditiile prevazute de alte acte normative.

(3) In situatia persoanelor care nu indeplinesc conditia de stagiu minim de cotizare, trecerea in categoria pensionarilor pentru limita de varsta se face din oficiu, la varsta standard de pensionare, pastrandu-se cuantumul aferent pensiei de invaliditate.

(4) In situatia prevazuta la alin. (1), indemnizatia de insotitor prevazuta la art. 77 din lege se mentine si pe durata acordarii pensiei pentru limita de varsta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venitul complementar din pensia de handicap viomusicstudio viomusicstudio Va salut. Am pensie de handicap, pana acum gradul 2, incepand de anul acesta gradul 1. Stiu ca in pensia de handicap este inclus si acel venit complementar ... (vezi toată discuția)
Pensie medicala nerevizuibila dana-buzuriu dana-buzuriu buna ziua! apelez la dvs pentru mama mea care este nascuta la data de 24.01.1958 si este pensionata medical cu gr II la datta de 24.05.2012, cu un stagiu de ... (vezi toată discuția)
Neoplasm mamar, motiv pensionare medicala? cyan cyan 1. o persoana in varsta de 44 ani si cu o vechime in munca de 25 ani avand neoplasm mamar operat (mastectomie) se poate pensiona medical? 2. care sunt pasii ... (vezi toată discuția)