avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Venitul complementar din pensia de handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Venitul complementar din pensia de handicap

Va salut. Am pensie de handicap, pana acum gradul 2, incepand de anul acesta gradul 1. Stiu ca in pensia de handicap este inclus si acel venit complementar care a inceput sa se dea dupa ce romtelecom nu a mai vrut sa ofere acele minute gratuite pt cei cu handicap. Pana acum ceva ani stiu ca acestia se dadeau special doar pentru romtelecom, as dori sa stiu daca a ramas la fel si in ziua de azi. Adica mai pe romaneste, as dori sa scot telefonul fix deoarece sunt sunat zilnic de diverse firme, sondaje, etc si m-au cam plictisit dar vreau sa stiu daca acest lucru imi va afecta pensia in sensul in care nu mi se mai va acorda acel venit complemetar de 91 lei sau cat este?
Cel mai recent răspuns: deeaa5 , utilizator 18:02, 3 Februarie 2015
Nu exista pensie de handicap.
Cred ca primiti indemnizatie de handicap, conform Legii nr. 448/2006 - legea privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Adica 179 lei indemnizatie de handicap + 80 lei venit complementar = 259 lei.
Daca faceti si incadrarea in grad de invaliditate, puteti obtine si pensie de invaliditate in plus fata de sumele anterioare.
Puteti renunta linistit la telefonul fix, nu veti pierde venitul complementar.


Legea nr. 449/2006:

Art. 5
In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile folosite au urmatoarele semnificatii:
....
10. bugetul personal complementar - stabileste limitele cheltuielilor personale din cursul unei luni, in functie de gradul de handicap, pentru plata taxei de abonament radio/TV, a abonamentului telefonic cu impulsuri incluse si a taxei pentru abonamentul la curentul electric; ...

Art. 58
...
(4) Adultul cu handicap beneficiaza, in conditiile prezentei legi, de urmatoarele prestatii sociale:
a) indemnizatie lunara, indiferent de venituri:
1. in cuantum de 179 lei, pentru adultul cu handicap grav;
2. in cuantum de 147 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
b) buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:
1. in cuantum de 80 lei, pentru adultul cu handicap grav;
2. in cuantum de 60 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
3. in cuantum de 30 lei, pentru adultul cu handicap mediu.
O mica rectificare, probabil ati copiat dintr-o lege mai veche neactualizata, la gradul accentuat am avut pana acum 234 lei total, din citatul d-tra iese 207. Acestea sunt sumele care se dau azi:

Persoanele adulte cu handicap grav beneficiază de:
indemnizaţie lunară, indiferent de venituri, în cuantum de 202 lei;
buget personal complementar lunar, indiferent de venituri, în cuantum de 91 lei ;
indemnizaţie de însotitor, în cuantum de 636 lei, sau asistent personal.

Persoanele adulte cu handicap accentuat beneficiază de:
indemnizaţie lunară, indiferent de venituri, în cuantum de 166 lei;
buget personal complementar lunar, indiferent de venituri, în cuantum de 68 lei.

Persoanele adulte cu handicap mediu benficiază de:
buget personal complementar lunar, indiferent de venituri, în cuantum de 33,5 lei.

Despre ce incadrare in grad ati facut referire? Si despre ce pensie? Deci pana acum mergeam in fiecare an la comisie si aveam accentuat, in acest an mi-au facut definitiv cu grad grav si insotitor.
Scuze, cred ca varianta mea la Legea 448/2006 nu e la zi.

Vorbeam de pensia de invaliditate conform Legii nr. 263/2010. Va dau cateva prevederi legale din aceasta lege, dar mai multe informatii gasiti tot pe forum, la sectiunea "Pensionari si probleme juridice legate de pensii".

ART. 68
(1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:
a) accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;
c) bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.
(2) Beneficiază de pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute la alin. (1), şi persoanele care se află în situaţiile prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. c) şi g).
(3) Au dreptul la pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. a), şi elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale.
(4) Persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă şi marii mutilaţi, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluţionare din decembrie 1989, care erau cuprinşi într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidităţii din această cauză, au dreptul la pensie de invaliditate în aceleaşi condiţii în care se acordă pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de muncă.
ART. 69
În raport cu gradul de reducere a capacităţii de muncă, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire;
b) de gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire;
c) de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

ART. 70
(1) Criteriile şi normele pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II şi III de invaliditate se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, după caz, cu avizul Ministerului Sănătăţii, care va fi adoptată în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului alineat.
(2) CNPP şi casele de pensii sectoriale, prin intermediul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi al comisiilor centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, după caz, organizează, îndrumă şi controlează activitatea de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă.
ART. 71
(1) Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de către medicul specializat în expertiza medicală a capacităţii de muncă din cadrul CNPP, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale, iar în cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), de către comisiile de expertiză medicomilitară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(2) Pentru evaluarea capacităţii de muncă, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii competente, în funcţie de domiciliul solicitantului, sau, după caz, la comisiile de expertiză medicomilitară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(3) În urma examinării clinice şi analizării documentelor medicale, medicul expert al asigurărilor sociale completează raportul de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi emite decizia medicală asupra capacităţii de muncă. În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională emit decizii medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, care vor fi avizate de comisia centrală de expertiză medico-militară a Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor sau a Serviciului Român de Informaţii, după caz.
(4) În situaţia în care, pentru emiterea deciziei medicale prevăzute la alin. (3), sunt necesare investigaţii sau examinări de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurărilor sociale propune, după caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporară de muncă, în condiţiile legii.
(5) Decizia medicală prevăzută la alin. (3) se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii şi se comunică în termen de 5 zile de la emitere. În situaţiile prevăzute la alin. (4), termenul de emitere a deciziei medicale se prelungeşte corespunzător.
(6) Decizia medicală asupra capacităţii de muncă poate fi contestată, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestaţii sau la comisiile centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, după caz.
(7) Comisiile medicale de contestaţii funcţionează în cadrul centrelor regionale de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.
(8) Contestaţia prevăzută la alin. (6) se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare. Decizia emisă în soluţionarea contestaţiei se comunică în termen de 5 zile de la data soluţionării.
(9) Deciziile comisiilor medicale de contestaţii şi ale comisiilor centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii date în soluţionarea contestaţiilor prevăzute la alin. (8) pot fi atacate la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile de la comunicare.
(10) Deciziile medicale asupra capacităţii de muncă, precum şi deciziile prevăzute la alin. (9) necontestate în termen rămân definitive.

ART. 77
(1) Pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor, în cuantum fix.
(2) Cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilită în condiţiile legii.
(3) Indemnizaţia pentru însoţitor se suportă de la bugetul de stat.

Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2014
ana-cer, moderator
Aceasta pensie cred ca se ia doar de cei care au muncit si au dobandit un handicap intre timp? Eu am handicapul din nastere si nu am avut niciodata capacitate de munca.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2014
viomusicstudio, utilizator
N-ar strica sa cititi mesajele de aici:

www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2014
ana-cer, moderator

Alte discuții în legătură

Pensionar gr. 1 invaliditate - handicap accentuat ccostras ccostras Pentru o persoana iesita la pensie din MAI in 2001 ca pensionar gr 1 de invaliditate(cancer osos cu amputatie picior de deasupra genunchiului, probleme ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate jeandaniel99 jeandaniel99 Cum obtin pensia de invaliditate?Am 42 ani .Am handicap accentuat cu decizia primita acum 3 zile de la comisia de expertiza a persoanelor cu handicap.Boala a ... (vezi toată discuția)
Pensionare persoana cu handicap gr. 2 permanent, salariat, 23 ani vechime Dorel1969 Dorel1969 Buna ziua ! Am 44 ani , barbat, si 23 ani vechime, din 1988 din iulie; handicap gr2, permanent, data ivirii handicapului, congenital ! Cand ma pot pensiona ... (vezi toată discuția)