avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie medicala nerevizuibila
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie medicala nerevizuibila

buna ziua! apelez la dvs pentru mama mea care este nascuta la data de 24.01.1958 si este pensionata medical cu gr II la datta de 24.05.2012, cu un stagiu de cotizare de 34 de ani si 5 luni. intrebarea mea este: daca, incepand cu anul viitor, pensia medicala este nerevizuibila? si pana la ce varsta?
va multumesc anticipat! o zi buna!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 23:16, 3 Octombrie 2012
Legea nr.263/2010:

ART. 78
(1) Pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale periodic, în funcţie de afecţiune, la intervale cuprinse între un an şi 3 ani, pânã la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurãrilor sociale sau, dupã caz, de cãtre comisiile centrale de expertizã medico-militarã.
(2) Dupã fiecare revizuire medicalã, medicul expert al asigurãrilor sociale, respectiv comisiile centrale de expertizã medico-militarã emit o nouã decizie medicalã asupra capacitãţii de muncã, prin care se stabileşte, dupã caz:
a) menţinerea în acelaşi grad de invaliditate;
b) încadrarea în alt grad de invaliditate;
c) redobândirea capacitãţii de muncã.
(3) Dreptul la pensie de invaliditate se modificã sau înceteazã începând cu luna urmãtoare celei în care s-a emis decizia medicalã asupra capacitãţii de muncã, emisã în urma revizuirii medicale.
(4) Neprezentarea, din motive imputabile pensionarului, la revizuirea medicalã atrage suspendarea plãţii pensiei începând cu luna urmãtoare celei în care era prevãzutã revizuirea medicalã sau, dupã caz, încetarea plãţii pensiei, în condiţiile legii.
(5) Revizuirea medicalã se poate efectua şi la cererea pensionarilor, dacã starea sãnãtãţii lor s-a îmbunãtãţit sau, dupã caz, s-a agravat.
(6) Decizia medicalã asupra capacitãţii de muncã emisã la revizuirea medicalã urmeazã aceleaşi proceduri de contestare şi soluţionare, conform prevederilor art. 71.
ART. 79
(1) Nu mai sunt supuşi revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care:
a) prezintã invaliditãţi care afecteazã ireversibil capacitatea de muncã;
b) au împlinit vârstele standard de pensionare prevãzute de prezenta lege;
c) au vârsta mai micã cu pânã la 5 ani faţã de vârsta standard de pensionare şi au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.
(2) Constatarea situaţiilor prevãzute la alin. (1) lit. a) se face numai cu avizul Institutului Naţional de Expertizã Medicalã şi Recuperarea Capacitãţii de Muncã sau al comisiilor centrale de expertizã medico-militarã ale Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, dupã caz.


Varsta standard de pensionare pentru mama dvs. este de 61 de ani, iar stagiul complet de cotizare este de 31 de ani.
Conform art.79 lit.c) ar trebui ca decizia de incadrare in grad de invaliditate sa fie deja nerevizuibila. Numai medicul expert poate schimba acest lucru, la urmatoarea revizuire.
Multa sanatate!
Buna seara,
Mama mea este pensionata medical cu gr. II din sept 1998. Este nascuta pe 18 feb.1956. A lucrat 24 ani 1 luna; 22ani 1 luna perioada de contributie la pensia supl., din care cu 3%: 10 ani si 4 luni. Diferentiat pe grupe a lucrat: gr II 8 ani 8 luni si gr III 13 ani si 5 luni. Cand poate iesi la pensie anticipat? (v-as ruga sa-mi spuneti concret pt ca am citit si prin legislatie si nu se intelege mai nimic...).
Va multumesc anticipat!Si v-as fi foarte recunoscatoare pt un raspuns cat mai rapid pt ca avem mare nevoie sa stim concret.
Alexandra
De la pensia de invaliditate se poate trece doar la pensie de limita de varsta.
Mama dvs. are dreptul la pensie limita de varsta standard in iunie 2016 (anexa 5 din Legea nr.263/2010).
Stagiul realizat = 40 ani 1 luna
+ 24 ani 1 luna lucrati
+ 24 luni (stagiu suplimentar pentru 8 ani de grupa)
+ 14 ani (perioada de pensie de invaliditate sep 1998 - sep 2012)

Pentru anii de grupa beneficiaza de 1 an si 6 luni reducere, deci va avea drept de pensie limita de varsta in luna decembrie 2014.
Trecerea se face din oficiu, dar e bine sa urmariti si la casa de pensii acest lucru.

Legea nr.263/2010:
ART. 82
(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limitã de vârstã, pensia de invaliditate devine pensie pentru limitã de vârstã.
(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) se acordã, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.
(3) Indemnizaţia pentru însoţitor prevãzutã la art. 77 se menţine şi pe durata acordãrii pensiei pentru limitã de vârstã.


HG nr.257/2011:

ART. 64
(1) Pensia de invaliditate se transformã din oficiu, în pensie pentru limitã de vârstã şi se acordã cuantumul şi punctajul cel mai avantajos începând cu data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limitã de vârstã.
(2) Condiţiile pentru acordarea pensiei pentru limitã de vârstã se considerã îndeplinite la vârsta standard de pensionare sau la vârsta standard redusã, în condiţiile art. 55-60 din lege, precum şi la vârsta standard redusã în condiţiile prevãzute de alte acte normative.
.........

.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecerea din pensie de invaliditate in pensie de limita varsta papus papus Ma numesc V.B.,sunt nascuta in anul 1958 aprilie 2,in prezent pensionar de invaliditate gr.1. am un stagiu de cotizare de 30 de ani.Sunt pensionar din 2010 ... (vezi toată discuția)
Pensie baciuflorentina baciuflorentina sotul meu are varsta de 53 de ani si este pensionat gr II fara drept de munca. vrem sa stim daca perioada de pensionare pt invaliditate, se considera vechime ... (vezi toată discuția)
Pensionare bucatarutudor bucatarutudor definitiva,anticipat,partial anticipat.perioada angajat:06.11.1972-25.11.2001.pensionat invaliditate gr.2:31.07.2002-31.07.2010.din 01.08.2010 schimbare grad 3 ... (vezi toată discuția)