avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie

sotul meu are varsta de 53 de ani si este pensionat gr II fara drept de munca. vrem sa stim daca perioada de pensionare pt invaliditate, se considera vechime in campul muncii si daca se ia in calcul la stabilirea vechimii,cand va avea dreptul la pensie limita de varsta
Cel mai recent răspuns: SimonescuC , utilizator 09:19, 23 August 2012
La momentul cand va avea dreptul la pensie pentru limita de varsta (2024) perioada in care sotul dvs. a beneficiat de pensie de invaliditate gradul II, este asimilata ca stagiu de cotizare, fiind perioada necontributiva (art. 49(1) litera "a" din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare - privind sistemul unitar de pensii publice).
La calculul punctajului lunar se va lua in calcul cuantumul pensiei de invaliditate - conform art. 97(1) litera "a" din legea mentionata mai sus.
Nu confundati vechimea in munca cu stagiu de cotizare.
Vechimea in munca va ramane aceeasi pe care sotul dvs. a avut-o pana la momentul in care a beneficiat de pensie de invaliditate gradul II.
multumesc frumos.
Completare.
Sotul dvs. ar mai putea castiga ca si vechime in munca, numai daca in urma revizuirilor medicale periodice fie isi va redobandii capacitatea de munca fie va fi incadrat in gradul III de invaliditate, ceea ce ii va permite sa lucreze pe baza de contract individual de munca , fie 8 ore/zi (in situatia redobandirii capacitatii de munca) fie de 4 ore/zi (in situatia reincadrarii in pensie de invaliditate gradul III). In aceste conditii va mai acumula "vechime in munca" si "stagiu de cotizare" toate perioadele in care va mai putea lucra cu contract de munca.
Va redau mai jos extras din Legea nr. 263/2010 a pensiilor:
" Art. 78. - (1) Pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale periodic, în funcţie de afecţiune, la intervale cuprinse între un an şi 3 ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale sau, după caz, de către comisiile centrale de expertiză medico-militară.
(2) După fiecare revizuire medicală, medicul expert al asigurărilor sociale, respectiv comisiile centrale de expertiză medico-militară emit o nouă decizie medicală asupra capacităţii de muncă, prin care se stabileşte, după caz:
a) menţinerea în acelaşi grad de invaliditate;
b) încadrarea în alt grad de invaliditate;
c) redobândirea capacităţii de muncă.
(3) Dreptul la pensie de invaliditate se modifică sau încetează începând cu luna următoare celei în care s-a emis decizia medicală asupra capacităţii de muncă, emisă în urma revizuirii medicale.
(4) Neprezentarea, din motive imputabile pensionarului, la revizuirea medicală atrage suspendarea plăţii pensiei începând cu luna următoare celei în care era prevăzută revizuirea medicală sau, după caz, încetarea plăţii pensiei, în condiţiile legii.
(5) Revizuirea medicală se poate efectua şi la cererea pensionarilor, dacă starea sănătăţii lor s-a îmbunătăţit sau, după caz, s-a agravat.
(6) Decizia medicală asupra capacităţii de muncă emisă la revizuirea medicală urmează aceleaşi proceduri de contestare şi soluţionare, conform prevederilor art. 71.

Art. 79. - (1) Nu mai sunt supuşi revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care:
a) prezintă invalidităţi care afectează ireversibil capacitatea de muncă;
b) au împlinit vârstele standard de pensionare prevăzute de prezenta lege;
c) au vârsta mai mică cu până la 5 ani faţă de vârsta standard de pensionare şi au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.
(2) Constatarea situaţiilor prevăzute la alin. (1) lit. a) se face numai cu avizul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă sau al comisiilor centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, după caz. "

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecerea din pensie de invaliditate in pensie de limita varsta papus papus Ma numesc V.B.,sunt nascuta in anul 1958 aprilie 2,in prezent pensionar de invaliditate gr.1. am un stagiu de cotizare de 30 de ani.Sunt pensionar din 2010 ... (vezi toată discuția)
Pensie medicala nerevizuibila dana-buzuriu dana-buzuriu buna ziua! apelez la dvs pentru mama mea care este nascuta la data de 24.01.1958 si este pensionata medical cu gr II la datta de 24.05.2012, cu un stagiu de ... (vezi toată discuția)
Pensie anetaaneta anetaaneta Am miopie forte peste - 23 pensionata gr 2 cu complicatiile acestei boli, recent am facut o interventie pentru cataracta si a fost schimbat cristalinul si port ... (vezi toată discuția)