avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Diminuarea pensiei datorita recalcularii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Diminuarea pensiei datorita recalcularii

Buna ziua!
Va rog sa ma lamuriti cu o problema destul de cidata pentru mine. Ma numesc Vintila Nina si sunt curator pentru tatal meu Bucur Ion internat intr-un centru de ingrijire persoane varstnice cu handicap de mai bine de 10 ani). In data de 11.03.2011 am primit o adresa cu o Decizie de recalculare a pensiei tatei, din care rezulta ca dupa stagiul de cotizare de 38 ani 2 luni si 25 de zile pensia aferenta punctajului mediu anual recalculat, in suma de 2971109 este mai mica decat pensia aflata in plata, in suma de 3192986, aceasta din urma mentinandu-se pana cand pensia rezultata prin inmultirea punctului mediu anual recalculat cu valoarea unui punct de pensie, va depasi valoarea pensiei in plata. Sa inteleg de aici, ca cea, cel care a recalculat pensia conform dosarului, nu a fost atent in 2005. In 31.03.2011 primesc o adresa in care sunt atentionata ca tata este debitor cu suma de 8553 RON, pentru perioada 1.04.2008-31.03.2011, cu aceasta suma care i s-a dat necuvenit, dupa spusele functionarei de la Casa de Pensii PH. Vin si va intreb: Cine este de vina pentru aceasta situatie creata? Cum pot depune o contestatie si catre cine ma adresez, fiindca functionara de la Casa, mi-a spus ca este normal sa se intample asa. Mie nu mi se pare normal ca explicatia data - vi s-au dat sume necuvenite, doar fiindca CALCULATORUL a citit CNP dvs. de curator si nu pe al tatalui- ii va tine de foame sau ii va plati medicamentele de care are nevoie.
Daca pensia data pana acum era de 991 lei la care se adauga o indemnizatie de 647 lei conform Legii 118, acum conform OUG 4/2005, pensia tatei va fi de 743 lei, din care i se vor lua cate 1/4, care sa acopere perjudiciuil ,,STATULUI,,.
Ete normal ca pensia aferenta sa fie diminuata doar pentru ca o alta functionara, sau functionar nu a fost atent atunci cand a recalculat pensia?? Cine este cel care plateste?
Probabil ca acestea sunt noile directii date de ... de exterminare in masa a pensionarilor.
Cu multumiri,
Komisarul
Ultima modificare: Joi, 31 Martie 2011
komisarul, utilizator
Cel mai recent răspuns: komisarul , utilizator 10:30, 1 Aprilie 2011
Da, asa s-a aplicat OUG nr. 4/2005, repede dar prost. Imi pare rau, dar sumele incasate necuvenit se recupereaza de la beneficiari, intrucat acestia le-au primit. In privinta persoanei care a gresit in 2005, puteti sa faceti o sesizare la conducerea casei de pensii si sa solicitati sa fie sanctionata. Banii, insa, se recupereaza de la tatal dvs. pentru ca tatal dvs. i-a primit.

Puteti contesta decizia de debit la instanta judecatoreasca competenta, respectiv la tribunal, in termen de 45 de zile de la comunicare (presupun ca pe decizia de debit scrie ca a fost emisa conform Legii nr. 19/2000). Contestatia este scutita de plata taxei de timbru si de plata timbrului judiciar. Daca decizia de debit a fost emisa conform Legii nr. 263/2010, contestatia se adreseaza Comisiei Centrale de Contestatii, in termen de 30 de zile de la comunicare.
Va multumesc pentru raspuns si LUMINARE!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul gresit casa de pensii mokutzica mokutzica Buna ziua, Mama mea a primit zilele acestea o decizie de la CP X prin care este informata ca are un debit catre aceasta de aproape 5000 lei. Decizia este ... (vezi toată discuția)
Debit rezultat in urma recalcularii pensiei Elidor Elidor Tatal meu in varsta de 86,5 ani , veteran de razboi , foarte bolnav, fara capacitate locomotorie, a primit de la Casa pensiilor Sect.2 o noua decizie cum ca in ... (vezi toată discuția)
Decizie de debit vamav vamav Tatal meu s-a pensionat l-a dat de 01.06.1992 primind pensie de stat ( a lucrat la CPL) si pensie de CAP. Luna aceasta nu a mai primit pensia de CAP. Pe ... (vezi toată discuția)