avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Decizie de debit
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Decizie de debit

Tatal meu s-a pensionat l-a dat de 01.06.1992 primind pensie de stat ( a lucrat la CPL) si pensie de CAP. Luna aceasta nu a mai primit pensia de CAP.
Pe 14.06.2010 a primit o decizie de la Casa de Pensii in care este scris: "Incepand cu data de 01.06.2007 se anuleaza decizia nr. 849758 din sectorul agricol intrucat in conformitate cu prevederile OUG nr.4/2005 pensia de CAP se cumuleaza cu pensia de stat CEC 149336.
In temeiul articolului 187 alin. 1 din Legea nr.15/2000 se recupereaza suma de 3163 lei incasata necuvenit in perioada 01.06.2007-01.06.2010. In temeiul art. 187 alin. 4 din aceeasi lege, pezenta decizie constituie titlu executoriu."
Este corect sa i se opreasca aceasta suma? Consider ca greseala este a celor de la Casa de Pensii care trebuiau sa-i dea pensia care i se cuvenea. Avem castig de cauza daca actionam in instanta Casa de Pensii?
Cel mai recent răspuns: florisiris , utilizator 16:40, 6 Iulie 2010
Bună ziua,

Da, începând cu data de 1 octombrie 2004, pensiile din sistemul public stabilite anterior datei de 1 aprilie 2001(data aplicării Legii nr. 19/2000) au fost recalculate potrivit principiilor instituite de Legea nr. 19/2000.
Astfel, pentru o persoană, s-a valorificat întregul stagiu de cotizare(toată vechimea), utilizându-se la determinarea punctajului mediu anual, salariile şi sporurile recunoscute de lege, menţionate în carnetul de muncă, sau în alte înscrisuri doveditoare.
La determinarea punctajului anual, în procesul de evaluare, trebuia valorificată şi vechimea din sistemul agricol, timpul util, în conformitate cu prevederile art. 162, alin.2, din Legea nr. 19/2000, astfel încât de la acea dată, tatăl dumneavoastră să beneficieze de o singură pensie, dar din motive pe care nu are rost să le mai dezvolt (dacă veţi urmări pe forum, la această secţiune, s-a mai ridicat această problemă) s-a pierdut din vedere pensia de CAP.

Din păcate legea nu-l absolvă de obligaţia de arestitui sumele încasate necuvenit în această perioadă, pentru că în caz contrar s-ar încălca principii de drept şi ar fi o îmbogăţire fără just temei pentru tatăl dumneavoastră.

Puteţi contesta decizia de stabilire a debitului, la Tribunalul arondat localităţii de domiciliu a tatălui.
Ultima modificare: Marți, 6 Iulie 2010
florisiris, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensii, decizie de debit Yuliam Yuliam buna ziua. ma intereseaza si pe mine daca este interzis cumulul pensiei de cap cu pensia pentru limita de varsta si munca depusa. bunica mea a primit o ... (vezi toată discuția)
Tatal meu este obligat sa returneze 8000 de lei maneamario maneamario Ma numesc Manea Marian si am aflat de la tatal meu ca este obligat sa returneze 8000 de lei (80 milioane vechi) .Asta dupa ce a primit pe langa pensia normala ... (vezi toată discuția)
Sistare pensie cap MIRELA MARIN MIRELA MARIN Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat cu privire la o Decizie primita de soacra mea de la Casa Judeteana de Pensii. Soacra mea este nascuta la 15 ... (vezi toată discuția)