Da, la aceasta situatie s-a ajuns din pacate, intrucat, începând cu data de 1 octombrie 2004, pensiile din sistemul public stabilite anterior datei de 1 aprilie 2001(data aplicării Legii nr. 19/2000) au fost recalculate potrivit principiilor instituite de Legea nr. 19/2000.
Astfel, pentru o persoană, s-a valorificat întregul stagiu de cotizare(toată vechimea), utilizându-se la determinarea punctajului mediu anual, salariile şi sporurile recunoscute de lege, menţionate în carnetul de muncă, sau în alte înscrisuri doveditoare.
La determinarea punctajului anual, în procesul de evaluare, trebuia valorificată şi vechimea din sistemul agricol, timpul util, în conformitate cu prevederile art. 162, alin.2, din Legea nr. 19/2000, astfel încât de la acea dată, tatăl dumneavoastră să beneficieze de o singură pensie, dar din motive pe care nu are rost să le mai dezvolt (dacă veţi urmări pe forum, la această secţiune, s-a mai ridicat această problemă) s-a pierdut din vedere pensia de CAP.
Din păcate legea nu o absolvă de obligaţia de a restitui sumele încasate necuvenit în această perioadă, pentru că în caz contrar s-ar încălca principii de drept şi ar fi o îmbogăţire fără just temei pentru bunica dumneavoastră.
Puteţi contesta decizia de stabilire a debitului, la Tribunalul arondat localităţii de domiciliu a bunicii.
Vis-a-vis de termenul general de prescriptie de 3 ani, cred ca faceti niste confuzii.
Casa teritoriala de pensii poate emite oricand descopera in plata drepturi de pensie necuvenite Decizie de recuperare a debitului, numai ca perioada pe care poate constitui debitul este de 3 de la data "descoperirii".
Privitor la motivare este suficient ca s-a mentionat OUG 4/2005, pentru ca de la asta a plecat totul!