avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1007 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cumul pensii, decizie de debit
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cumul pensii, decizie de debit

buna ziua.
ma intereseaza si pe mine daca este interzis cumulul pensiei de cap cu pensia pentru limita de varsta si munca depusa.
bunica mea a primit o decizie prin i se aducea la cunostinta faptul ca trebuie sa restituie o suma destul de mare care a fost incasata necuvenit prin incasarea a doua pensii.
intrebari:
- textul legal care interzice cumulul pensiei de cap cu alt tip de pensie (in speta pensia pentru munca depusa si limita de varsta)
- cum se calculeaza perioada
- sunt sanse sa o anuleze pe motiv ca nu este motivata in drept cum trebuie (se face referire la OUG 4/2005)
- cum se calculeaza termenul de 3 ani in care trebuie emisa decizia pentru a nu interveni prescriptia.
va multumesc mult si puteti sa-mi dati orice sugestii cu privire la modul de a reactiona aceasta situatie.
Cel mai recent răspuns: florisiris , utilizator 16:30, 12 August 2010
Da, la aceasta situatie s-a ajuns din pacate, intrucat, începând cu data de 1 octombrie 2004, pensiile din sistemul public stabilite anterior datei de 1 aprilie 2001(data aplicării Legii nr. 19/2000) au fost recalculate potrivit principiilor instituite de Legea nr. 19/2000.
Astfel, pentru o persoană, s-a valorificat întregul stagiu de cotizare(toată vechimea), utilizându-se la determinarea punctajului mediu anual, salariile şi sporurile recunoscute de lege, menţionate în carnetul de muncă, sau în alte înscrisuri doveditoare.
La determinarea punctajului anual, în procesul de evaluare, trebuia valorificată şi vechimea din sistemul agricol, timpul util, în conformitate cu prevederile art. 162, alin.2, din Legea nr. 19/2000, astfel încât de la acea dată, tatăl dumneavoastră să beneficieze de o singură pensie, dar din motive pe care nu are rost să le mai dezvolt (dacă veţi urmări pe forum, la această secţiune, s-a mai ridicat această problemă) s-a pierdut din vedere pensia de CAP.

Din păcate legea nu o absolvă de obligaţia de a restitui sumele încasate necuvenit în această perioadă, pentru că în caz contrar s-ar încălca principii de drept şi ar fi o îmbogăţire fără just temei pentru bunica dumneavoastră.

Puteţi contesta decizia de stabilire a debitului, la Tribunalul arondat localităţii de domiciliu a bunicii.
Vis-a-vis de termenul general de prescriptie de 3 ani, cred ca faceti niste confuzii.

Casa teritoriala de pensii poate emite oricand descopera in plata drepturi de pensie necuvenite Decizie de recuperare a debitului, numai ca perioada pe care poate constitui debitul este de 3 de la data "descoperirii".

Privitor la motivare este suficient ca s-a mentionat OUG 4/2005, pentru ca de la asta a plecat totul!
Ultima modificare: Joi, 12 August 2010
florisiris, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de debit vamav vamav Tatal meu s-a pensionat l-a dat de 01.06.1992 primind pensie de stat ( a lucrat la CPL) si pensie de CAP. Luna aceasta nu a mai primit pensia de CAP. Pe ... (vezi toată discuția)
Tatal meu este obligat sa returneze 8000 de lei maneamario maneamario Ma numesc Manea Marian si am aflat de la tatal meu ca este obligat sa returneze 8000 de lei (80 milioane vechi) .Asta dupa ce a primit pe langa pensia normala ... (vezi toată discuția)
Cum se face cumularea pensiei de cap de 0,25 pct cu pensie de stat 0,92 pct Octavian Hiera Octavian Hiera bunicii mei au lucrat 10 ani la au lucrat 10 ani la CAP si 25ani la stat .mentionez ca ia venit sa plateasca 5000 lei ron din ... (vezi toată discuția)