avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Sistare pensie CAP
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Sistare pensie CAP

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat cu privire la o Decizie primita de soacra mea de la Casa Judeteana de Pensii. Soacra mea este nascuta la 15 februarie 1952 si pana in prezent a primit doua pensii: o pensie de agricultor CAP (vechime in munca 19 ani) in cuantum de 129 RON si o pensie pt ca a fost insotitor persoana cu handicap (cu contract de muna) in cuantum de 221 RON. Zilele trecute a primit prin Posta o decizie cu titlu executoriu prin care este anuntata ca i se sisteaza pensia de agricultor CAP conform O.U.G nr 4/2005 (prin care pensia CAP se cumuleaza cu pensia de stat) . Mai mult, conform art 187 alin 1 din Legea 19/2000 Casa Judeteana de Pensii va recupera suma de 4009 RON pentru perioada 01.06.2007 - 01.06.2010.
Intrebarea mea este: De ce nu s-au sesizat la momentul aplicarii Legii si de ce este obligata acum sa returneze banii pe o perioada de 3 ani? Este legal?
Mi se pare aberant avand in vedere ca totalul celor 2 pensii pe care le primea insuma 350 ron.
Putem depune contestatie in instanta, in speranta ca vom avea castig de cauza?
Va multumesc foarte mult!

Cu multa stima,

Mirela M.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:49, 24 Mai 2010
Pentru insotitorii persoanelor cu handicap nu se plateste pensie, soacra dvs. primea o indemnizatie.
MIRELA MARIN a scris:
Zilele trecute a primit prin Posta o decizie cu titlu executoriu prin care este anuntata ca i se sisteaza pensia de agricultor CAP conform O.U.G nr 4/2005 (prin care pensia CAP se cumuleaza cu pensia de stat) .

OUG nr. 4/2005 nu are legatura cu ceea ce scrieti dvs. Nu inteleg un aspect: daca soacra dvs. este nascuta in 1952, cum a iesit la pensie inainte de 01.04.2001?

Reveniti si precizati despre ce pensie de stat vorbiti in mesaj. Teoretic, in sistemul public de pensii nimeni nu poate beneficia de doua categorii de pensie. As putea deduce ca asta este situatia, dar nu trag concluzii cand datele imi sunt neclare.

Tot teoretic si daca nu mai reveniti, drepturile de pensie incasate necuvenit se recupereaza de la beneficiari in cadrul termenului general de prescriptie de 3 ani. Soacra dvs. poate contesta decizia de pensie dar, daca a primit doua pensii din sistemul public de pensii, nu are sanse sa castige litigiul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de debit vamav vamav Tatal meu s-a pensionat l-a dat de 01.06.1992 primind pensie de stat ( a lucrat la CPL) si pensie de CAP. Luna aceasta nu a mai primit pensia de CAP. Pe ... (vezi toată discuția)
O persoana poate beneficia si de pensie de urmas si de pensie de agricultor? orsanu2@yahoo orsanu2@yahoo in data de 10.04.2002 soacra mea a primit pensia de urmas[inainte avea pensia de agricultor],dar a trebuit sa renunte la pensia de cap.A lucrat 14 ani la cap ... (vezi toată discuția)
Debit constituit din pensie cap (beneficiar de doua pensii din sistemul public) mihai_mol mihai_mol Buna ziua, am o nelamurire, si totodata o intrebare pentru dvs. Problema se pune in felul urmator: bunicul a lucrat pe timpul lui Ceausescu atat la CAP cat si ... (vezi toată discuția)