avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Debit constituit din pensie CAP (beneficiar de doua ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Debit constituit din pensie CAP (beneficiar de doua pensii din sistemul public)

Buna ziua, am o nelamurire, si totodata o intrebare pentru dvs. Problema se pune in felul urmator: bunicul a lucrat pe timpul lui Ceausescu atat la CAP cat si la stat, si primea 2 pensii diferite(mentionez ca el s-a pensionat in anul 2000), pana aici totul ok,dar de luna trecuta nu i se mai da pensia de CAP(care era in valoare de cca. 100-150 lei), iar pe deasupra i-au zis ca a incasat mai multi bani decat trebuie incepand cu septembrie parca 2006,iar dupa calculul lor(al celor de la casa de pensie) ar trebui sa returneze pensia pe, perioada respectiva, ceea ce este 3600 RON,in trebarea este daca este legal ce fac ei,si daca ar fi atacata decizia in instanta...ar avea sorti de izbanda?! avand in vedere ca bunicul meu nu are nici o vina in toata situatia asta(pensia probabil fiind calculata gresit de ei), lui daca i-au venit banii acasa i-a luat bineinteles...cine ar fi facut altfel?! Va multumesc foarte mult....stima
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:36, 27 Noiembrie 2009
Este legal ceea ce au facut cei de la pensii avand in vedere art. 180 si art. 96 din Legea nr. 19/2000. Potrivit art. 180 din acest act normativ, incepand cu 01.04.2001 pensiile de agricultor devin pensii in intelesul Legii nr. 19/2000 iar in sistemul public de pensii nimeni nu poate beneficia de doua pensii.

Art. 96 din Legea nr. 19/2000 obliga orice beneficiar de drepturi de pensie sa aduca la cunostinta casei teritoriale de pensii orice modificare intervenita in privinta conditiilor de acordare si de plata a acesteia. Asta inseamna ca bunicul dvs. trebuia sa-i anunte pe cei de la pensii ca primeste si pensie de agricultor.

Stiu ca nimeni nu cunoaste toata legislatia dar nu aveti cum sa castigati un proces prevalandu-va de necunoasterea legii.

ART. 180
(1) La data intrarii in vigoare a prezentei legi pensiile de asigurari sociale de stat, pensiile suplimentare, pensiile de asigurari sociale pentru agricultori, stabilite pe baza legislatiei anterioare, precum si ajutoarele sociale stabilite potrivit legislatiei de pensii devin pensii in intelesul prezentei legi.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Gabriela Pintea a scris:

Este legal ceea ce au facut cei de la pensii avand in vedere art. 180 si art. 96 din Legea nr. 19/2000. Potrivit art. 180 din acest act normativ, incepand cu 01.04.2001 pensiile de agricultor devin pensii in intelesul Legii nr. 19/2000 iar in sistemul public de pensii nimeni nu poate beneficia de doua pensii.

Art. 96 din Legea nr. 19/2000 obliga orice beneficiar de drepturi de pensie sa aduca la cunostinta casei teritoriale de pensii orice modificare intervenita in privinta conditiilor de acordare si de plata a acesteia. Asta inseamna ca bunicul dvs. trebuia sa-i anunte pe cei de la pensii ca primeste si pensie de agricultor.

Stiu ca nimeni nu cunoaste toata legislatia dar nu aveti cum sa castigati un proces prevalandu-va de necunoasterea legii.

ART. 180
(1) La data intrarii in vigoare a prezentei legi pensiile de asigurari sociale de stat, pensiile suplimentare, pensiile de asigurari sociale pentru agricultori, stabilite pe baza legislatiei anterioare, precum si ajutoarele sociale stabilite potrivit legislatiei de pensii devin pensii in intelesul prezentei legi.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
va multumesc, dar mai am o nedumerire, dar daca legea este din anul 2000 sau 2001, de ce i s-a adus la cunostinta in anul 2009...despre anul 2006?????....ciudat....
Sumele se retin cu respectarea termenului general de prescriptie de 3 ani.
Nu puteau sa-i retina din 2001, ar fi incalcat chiar art. 187 din Legea nr. 19/2000.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas+pensie agricultor Andrusceac Paunel Andrusceac Paunel Mama mea primeste pensie de urmas-din sistemul public si pensie proprie de agricultor.Este legal ,ca nu prea am chef sa fie recuperate eventuale drepturi ... (vezi toată discuția)
O persoana poate beneficia si de pensie de urmas si de pensie de agricultor? orsanu2@yahoo orsanu2@yahoo in data de 10.04.2002 soacra mea a primit pensia de urmas[inainte avea pensia de agricultor],dar a trebuit sa renunte la pensia de cap.A lucrat 14 ani la cap ... (vezi toată discuția)
Are drept sau nu si la pensia de cap pe care i-au anulat-o? yna87 yna87 Bunica mea avea pensie de CAP, iar sotzul avea pensie de stat si de veteran. La decesul sotului in 2001 a ramas ku pensia de urmas si indemnizatia de vaduva ... (vezi toată discuția)