avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... o persoana poate beneficia si de pensie de urmas si de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

o persoana poate beneficia si de pensie de urmas si de pensie de agricultor?

in data de 10.04.2002 soacra mea a primit pensia de urmas[inainte avea pensia de agricultor],dar a trebuit sa renunte la pensia de cap.A lucrat 14 ani la cap prin decizia de pensionare.In aceeasta situatie ,unele pensionare de urmas au primit si pensia lor de cap.Solutia la aceasta problema.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:39, 5 Decembrie 2009
Incepand cu 01.04.2001, data intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000, pensiile de asigurari sociale pentru agricultori au devenit "pensii in intelesul prezentei legi" (art. 180, alin. 1 din acest act normativ). In sistemul public de pensii nimeni nu poate beneficia de doua sau mai multe categorii de pensie.

De altfel, art. 74 din Legea nr. 19/2000 reglementeaza posibilitatea de a opta pentru cea mai avantajoasa dintre pensii: "Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie."

Nu stiu ce solutie cautati dar nu este legal ca o persoana sa beneficieze de ambele categorii de pensie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de urmas a mamei stelutaracu stelutaracu Tatal meu a decedat in anul 2006 (el a beneficiat de pensie din cadrul asigurarilor de stat si pensie de veteran de razboi). In urma acestui eveniment , mama ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas ff38 ff38 Buna ziua As dori sa stiu daca dupa decesului tatalui meu, beneficiar al unei pensii de limita de varsta, mama mea , beneficiara a unei pensii de ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas+pensie agricultor Andrusceac Paunel Andrusceac Paunel Mama mea primeste pensie de urmas-din sistemul public si pensie proprie de agricultor.Este legal ,ca nu prea am chef sa fie recuperate eventuale drepturi ... (vezi toată discuția)