avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensia de urmas a mamei
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensia de urmas a mamei

Tatal meu a decedat in anul 2006 (el a beneficiat de pensie din cadrul asigurarilor de stat si pensie de veteran de razboi). In urma acestui eveniment , mama mea a facut demersurile necesare pentru pensie de urmas. Mentionez ca la vremea respectiva ea beneficia de pensie de agricultor la limita de varsta, avea atunci 76 ani. I-a fost fost acordata pensia de urmas din cadrul asigurarilor de stat si pensia de sotie de veteran de razboi.
Intrebarea mea este: in acest caz , nu trebuia sa i se mentina si pensia de agricultor?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:36, 20 Octombrie 2009
Pensia de asigurari sociale pentru agricultori este o pensie suportata tot din sistemul public iar in sistemul public nimeni nu poate beneficia de doua sau mai multe categorii de pensie. Ca sotie de veteran de razboi mama dvs. primeste o indemnizatie, nu o pensie.
Mama dvs. putea doar sa opteze pentru cea mai avantajoasa pensie, potrivit art. 74 din Legea nr. 19/2000.

ART. 74
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas ff38 ff38 Buna ziua As dori sa stiu daca dupa decesului tatalui meu, beneficiar al unei pensii de limita de varsta, mama mea , beneficiara a unei pensii de ... (vezi toată discuția)
O persoana poate beneficia si de pensie de urmas si de pensie de agricultor? orsanu2@yahoo orsanu2@yahoo in data de 10.04.2002 soacra mea a primit pensia de urmas[inainte avea pensia de agricultor],dar a trebuit sa renunte la pensia de cap.A lucrat 14 ani la cap ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de pensie de la sot sau de boala? alexandru andra alexandru andra Am o verisoara care este bolanava. I s-a depistat anul trecut tumoare maligna la san. Este pensionara cu o pensie pentru limita de varsta, in cuantum de 505 ... (vezi toată discuția)