Tatal meu a decedat in anul 2006 (el a beneficiat de pensie din cadrul asigurarilor de stat si pensie de veteran de razboi). In urma acestui eveniment , mama mea a facut demersurile necesare pentru pensie de urmas. Mentionez ca la vremea respectiva ea beneficia de pensie de agricultor la limita de varsta, avea atunci 76 ani. I-a fost fost acordata pensia de urmas din cadrul asigurarilor de stat si pensia de sotie de veteran de razboi.
Intrebarea mea este: in acest caz , nu trebuia sa i se mentina si pensia de agricultor?
Pensia de asigurari sociale pentru agricultori este o pensie suportata tot din sistemul public iar in sistemul public nimeni nu poate beneficia de doua sau mai multe categorii de pensie. Ca sotie de veteran de razboi mama dvs. primeste o indemnizatie, nu o pensie.
Mama dvs. putea doar sa opteze pentru cea mai avantajoasa pensie, potrivit art. 74 din Legea nr. 19/2000.
ART. 74
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Pensie urmas
ff38
Buna ziua
As dori sa stiu daca dupa decesului tatalui meu, beneficiar al unei pensii de limita de varsta, mama mea , beneficiara a unei pensii de ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces
MGabriel
Mama a decedat,tatal este inca in viata,ambii sunt (sau au fost) pensionari de varsta.
Are dreptul tata sa primeasca lunar un procent din pensia ... (vezi toată discuția)