avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutor de deces
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutor de deces

Mama a decedat,tatal este inca in viata,ambii sunt (sau au fost) pensionari de varsta.

Are dreptul tata sa primeasca lunar un procent din pensia mamei?

Daca are acest drept,numai cu conditia renuntarii la propria pensie?
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 07:46, 26 August 2008
Gasim raspuns la problema dvs. in Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale

Art. 74. - Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

Iar conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas le gasim in art.67.
Art. 67. - (1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.

Asadar, ideea este ca tatal dvs. sa opteze pentru pensia cea mai avantajoasa, daca indeplineste conditiile pentru a beneficia de pensie de urmas dupa sotie.
Potrivit Hotararii Guvernului nr. 69 din 23 ianuarie 2008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 78/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru sotul supravietuitor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 67 din 29 ianuarie 2008, beneficiaza de ajutor lunar sotul supravietuitor al unei persoane care, la data decesului:
a) avea stabilita calitatea de pensionar al sistemului public de pensii prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii;
b) indeplinea conditiile de pensionare si avea inregistrata cererea de stabilire a pensiei in sistemul public de pensii la casa teritoriala de pensii, chiar daca, pana la data decesului, nu a fost emisa decizia de pensie.

De asemenea, potrivit Legii nr.19/2000, sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.
daca tata indeplineste conditia de urmas, poate sa primeasca pensie ( atentie pensia de urmas este de 1/2 din pensia mamei) daca aceasta pensie este mai mare decat pensia pe care o are tata la acveasta ora poate sa solicite aceasta pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas mihaelaw mihaelaw mai poate mama mea de 77 de ani (pensionara), primi pensie de urmas dupa tatal meu care a decedat in august 2001? abea acum am aflat ca se acorda pensii de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas vs pensie pentru limita de varsta labuta labuta Tata a avut pensie anticipata.Intre timp a decedat si mama beneficiaza de jumatate din pensia tatalui.Intrebarea mea este daca mama ramane cu pensia anticipata ... (vezi toată discuția)
Pensie sot supravietuitor carastefan carastefan Doi soti, unul pensionar celalalt inca activ in concediu medical dar cu perspective de a obtine o pensie mai mare, deasemenea cu perspectiva (medicala) de-a ... (vezi toată discuția)