avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas vs pensie pentru limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas vs pensie pentru limita de varsta

Tata a avut pensie anticipata.Intre timp a decedat si mama beneficiaza de jumatate din pensia tatalui.Intrebarea mea este daca mama ramane cu pensia anticipata a tatalui sau la indeplinirea varstei de pensionare beneficiaza de pensie normala.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 07:58, 28 Decembrie 2010
la indeplinirea varstei de pensionare beneficiaza de pensie normala.
Mama dvs. poate beneficia fie de pensia de urmas, fie de pensia proprie, dupa cum doreste. Potrivit art. 92 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, poate opta pentru pensia cea mai avantajoasa.

ART. 92
Soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas harnica harnica Buna ziua Tatal meu a decedat de 12 ani. Pana am fost la scoala am beneficiat de pensi de urmas. Acum mama mea nu llucreaza nicaieri, iar pana la pensie mai ... (vezi toată discuția)
Daca sotul supravietuitor are deja pensie de invaliditate beneficiaza si de pensia de urmas sau doar poate opta pentru cea mai avantajoasa? emil6702 emil6702 Potrivit L 263/2010, poate solicita pensie de urmas sotul supravietuitor, daca are o invaliditate de gr. I sau II pe toata durata invaliditatii, indiferent de ... (vezi toată discuția)
Pensie - mama angajata, tata decedat Costina23 Costina23 Buna ziua, mama este bugetara, este invatatoare si are 35 de ani vechime. Tatal meu a fost profesor, a decedat in 2012 si a avut 37 de ani vechime in ... (vezi toată discuția)