avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie - mama angajata, tata decedat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie - mama angajata, tata decedat

Buna ziua,
mama este bugetara, este invatatoare si are 35 de ani vechime. Tatal meu a fost profesor, a decedat in 2012 si a avut 37 de ani vechime in munca.
Intrebare: mama nu primeste nimic dupa atatia ani in care tata a cotizat la stat?

Va multumesc mult pentru raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 08:58, 12 Septembrie 2013
1. La data cand mama dvs. indeplineste varsta standard de pensionare va alege intre pensia proprie si jumatate din pensia sotului decedat.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
...

Art. 87
Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute la art. 85 si la art. 86 alin. (1) beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.


Art. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

Va multumesc mult! Inteleg ca in tara sa e bine sa lucrez la negru. Tata, ca fost profesor, va avea o pensie la fel ca mama cand va implini varsta de pensionare. Adica el a muncit si a cotizat 37 de ani, iar familia nu primeste nimic.
1. Daca mama dvs. lucreaza are un salariu si cand va indeplini conditiile va iesi la pensie.

2. - In nici o tara din lume pensia unei persoane decedate nu se acorda altei persoane (fie ea si sotul supravietuitor).
- Legea prevede pensia de urmas despre care v-am vorbit in raspunsul anterior.

3. - Nu vad legatura intre munca la negru si discutia noastra.
- Munca la negru inseamna lipsa pensiei si a tuturor formelor de asigurare sociala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru casnica anitzaa anitzaa Buna ziua, mama mea este nascuta in 1956 si a fost casnica toata viata. Pana in 2012 a fost in intretinerea tatalui meu care era pensionar. In 2012 tata a ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas iefticugeorg@clicknet.ro iefticugeorg@clicknet.ro Am si eu o intrebare : pensia de urmas de cind se primeste? din clipa cind moare sotul , sau de la o anumita virsta? Multumesc pentru raspuns. :(( (vezi toată discuția)
Pensie de urmas cornelianedelcu cornelianedelcu Buna ziua, As dori sa ma lamuriti daca sotie pensionata medical revizuibila anual ,varsta 57 ani poate beneficia de pensie de urmas in urma decesului sotului ... (vezi toată discuția)