avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Buna ziua

Tatal meu a decedat de 12 ani. Pana am fost la scoala am beneficiat de pensi de urmas. Acum mama mea nu llucreaza nicaieri, iar pana la pensie mai are 3 ani. Ar putea benefiacia acuma de pensie de urmas, avand in vedere ca nu are niciun venit?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:45, 14 Martie 2014
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
...

Art. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

2. La implinirea varstei standard de pensionare mama dvs. poate opta pentru pensia proprie sau pentru pensia de urmas care este egala cu jumatate din pensia calculata pentru sotul decedat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas militara mihaela2102 mihaela2102 Buna ziua, Aş dori să ştiu şi eu în condiţii poate să iasă mama mea la pensie după cea a tatălui? Tatăl meu a fost cadru militar, decedând în ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas cornelianedelcu cornelianedelcu Buna ziua, As dori sa ma lamuriti daca sotie pensionata medical revizuibila anual ,varsta 57 ani poate beneficia de pensie de urmas in urma decesului sotului ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor camelia86 camelia86 Buna ziua,tatal meu a decedat anul acesta 2012,el avand pensie de boala si de invaliditate gradul 1,au fost casatoriti timp de 26 de ani,as dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)