avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas militara
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas militara

Buna ziua,

Aş dori să ştiu şi eu în condiţii poate să iasă mama mea la pensie după cea a tatălui? Tatăl meu a fost cadru militar, decedând în decembrie 2001, la momentul respectiv a reuşit să ia pensie o lună de zile înainte să se întâmple nefericitul eveniment. Mama mea acum are vârsta de 52 de ani, şi aş dori să ştiu dacă poate să obţină pensie după el cu toate că ea nu are încă vârsta de pensionare.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:11, 3 August 2012

Nu poate obtine pensie decat dupla implinirea varstei standard de pensionare
Art. 85 din legea 263 din 2010
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
...

Art.89
...
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

Art. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.


2. Asadar daca spuneti data nasterii mamei va spunem cand indeplineste varsta standard de pensionare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie pentru limita de varsta sau pensie de urmas? IONSANDU IONSANDU IN LUNA MARTIE 2012 MA VOI PUTEA PENSIONA LA TERMEN . VA INTREB DACA POT SA BENEFICIEZ DUPA SOTUL MEU DECEDAT , CARE A FOST CADRUL MILITAR, DE PENSIA LUI . (vezi toată discuția)
Pensie de urmas ! ContSters327384 ContSters327384 Buna seara ! Bunicul meu a decedat un urma cu 5 ani . Bunica mea , a ramas singura , fara niciun venit . Bunicul meu a lucrat 28 de ani cu carte de munca , ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor ContSters256457 ContSters256457 tatal decedat mama nascuta 21/09/1953 cand poate sa depuna dosarul pentru pensia de urmas ? (vezi toată discuția)