avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru limita de varsta sau pensie de urmas?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru limita de varsta sau pensie de urmas?

IN LUNA MARTIE 2012 MA VOI PUTEA PENSIONA LA TERMEN . VA INTREB DACA POT SA BENEFICIEZ DUPA SOTUL MEU DECEDAT , CARE A FOST CADRUL MILITAR, DE PENSIA LUI .
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 17:56, 31 August 2011
Da, dar trebuie sa va depuneti dosarul de pensie sa va fie aprobat si apoi sa optati !
Legea 263/2010

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.


. Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;


Art. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor ttweetty18 ttweetty18 Buna ziua numele meu este Tuloiu Maria sia as avea si eu o intrebare;am 50 de ani si de 2 ani de zile nu mai muncesc pentru ca nu mi-am mai gasit (constructii) ... (vezi toată discuția)
Pensie cata70 cata70 fina mea a ramas vaduva; sotul ei era pensionat pe caz de boala ; ea poate beneficia de pensie de urmas ? mentionez ca in prezent ea nu are nici un venit (vezi toată discuția)
Pensie urmas mihaela_1968 mihaela_1968 Daca un pensionar pe caz de boala a decedat, ce drepturi au sotia sa (care nu are venituri si nu e la varsta de pensionare) si fiul, elev? Va multumesc! (vezi toată discuția)