Potrivit L 263/2010, poate solicita pensie de urmas sotul supravietuitor, daca are o invaliditate de gr. I sau II pe toata durata invaliditatii, indiferent de data aparitiei acesteia. Potrivit HG 257/2011, normele de aplicare a L 263, Art. 68, sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa dintre acestea, plata drepturilor pentru care a optat efectuandu-se cu luna urmatoare solicitarii lor.
In aceste conditii, daca sotul supravietuitor are deja pensie de invaliditate gr. I sau II beneficiaza si de pensia de urmas sau doar poate opta pt cea mai avantajoasa?
1. In primul dvs. mesaj ati redat din Legea 263/2010:
Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
... Art. 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.
... Art. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.
Art. 93
Persoanele prevazute la art. 84 lit. c) si la art. 86 alin. (1) sunt expertizate, revizuite medical si au obligatia de a urma programele recuperatorii, conform reglementarilor prevazute pentru pensia de invaliditate.
2. Asadar sotia supravietuitoare poate beneficia de pensie de urmas pe perioada cat este invalida de gr.I sau II (adica acum).