avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Daca sotul supravietuitor are deja pensie de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Daca sotul supravietuitor are deja pensie de invaliditate beneficiaza si de pensia de urmas sau doar poate opta pentru cea mai avantajoasa?

Potrivit L 263/2010, poate solicita pensie de urmas sotul supravietuitor, daca are o invaliditate de gr. I sau II pe toata durata invaliditatii, indiferent de data aparitiei acesteia. Potrivit HG 257/2011, normele de aplicare a L 263, Art. 68, sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa dintre acestea, plata drepturilor pentru care a optat efectuandu-se cu luna urmatoare solicitarii lor.
In aceste conditii, daca sotul supravietuitor are deja pensie de invaliditate gr. I sau II beneficiaza si de pensia de urmas sau doar poate opta pt cea mai avantajoasa?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:35, 28 Februarie 2012
1. Nu este permis cumulul de pensii.
2. Sotul supravietuitor opteaza pentru cea mai avantajoasa dintre pensii.
Va multumesc d-le Valeriu. Banuiesc, corect cred, ca in aceste situatii nu trebuie indeplinita conditia varstei de pensionare!
1. In primul dvs. mesaj ati redat din Legea 263/2010:

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
...
Art. 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.
...
Art. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

Art. 93
Persoanele prevazute la art. 84 lit. c) si la art. 86 alin. (1) sunt expertizate, revizuite medical si au obligatia de a urma programele recuperatorii, conform reglementarilor prevazute pentru pensia de invaliditate.


2. Asadar sotia supravietuitoare poate beneficia de pensie de urmas pe perioada cat este invalida de gr.I sau II (adica acum).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor camelia86 camelia86 Buna ziua,tatal meu a decedat anul acesta 2012,el avand pensie de boala si de invaliditate gradul 1,au fost casatoriti timp de 26 de ani,as dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas cornelianedelcu cornelianedelcu Buna ziua, As dori sa ma lamuriti daca sotie pensionata medical revizuibila anual ,varsta 57 ani poate beneficia de pensie de urmas in urma decesului sotului ... (vezi toată discuția)
Pensie sot supravietuitor carastefan carastefan Doi soti, unul pensionar celalalt inca activ in concediu medical dar cu perspective de a obtine o pensie mai mare, deasemenea cu perspectiva (medicala) de-a ... (vezi toată discuția)