avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie agricultor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie agricultor

buna ziua
soacra mea are 17 ani munciti la CAP pe cartea de munca ,acum este bolnava cu plamanii de 10 ani.
as dori sa stiu daca are drept de pensie si dupa dumneavoastra cam care ar fi valoarea acestea.
#-o

Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 19:41, 11 Noiembrie 2010
Ar fi trebuit sa scrieti data nasterii soacrei dvs. Bolnava fiind, beneficiaza de pensie de invaliditate sau nu?

Intrucat perioada lucrata la CAP nu este o perioada pentru care sa fi fost platite contributiile la bugetul asigurarilor sociale de stat, pensia de agricultor se calculeaza tinand cont de numarul anilor de lucru in agricultura, in care s-au realizat normele de lucru cel putin la nivelul planificat (asa cum rezulta din documentele justificative), pentru care se acorda un punctaj stabilit prin acte normative.

Soacra dvs. trebuie sa solicite de la CAP adeverinta cu normele agricole realizate si planificate. Pe baza acesteia, cei de la pensii vor calcula timpul util. Timpul util reprezinta vechimea in munca a celor care au lucrat la CAP, respectiv stagiul de cotizare. Pentru fiecare an util se acorda un punctaj stabilit prin lege. Incepand cu 1 septembrie 2007, punctajul anual pentru fiecare an util realizat in cadrul fostelor unitati agricole cooperatiste reprezinta 0,57255 puncte (art. 162, alin. 2 din Legea nr. 19/2000).

In privinta cuantumului pensiei, nu puteti primi un raspuns pe un forum, intrucat totul depinde de normele agricole realizate in cadrul CAP si de timpul util (sau de anii utili), perioade pe care vi le calculeaza cei de la pensii. In mod evident, cuantumul pensiei de agricultor este foarte mic si conteaza mult si timpul util, dar pensia rezultata se va ridica la nivelul pensiei minime garantate in plata, care in prezent este de 350 lei.

Reveniti, va rog, cu raspunsurile la primele doua intrebari (data nasterii si daca beneficiaza sau nu de pensie de invaliditate).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie agricultor carmen.tomozei carmen.tomozei Buna ziua, Mama mea este nascuta in 04.05.1952 si are 18 ani de munca CAP+3 ANI pe care nu ii gaseste in arhivele fostului CAP.Cand poate iesi la pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie cap Lupes Fenina Lupes Fenina O persoanâ care a lucrat la CAP, născută la 05.10.1949 cu o vechime de 25 ani (data angajării este 1964-1990, anii 1964; 1965 nu a efectuat norma în ... (vezi toată discuția)
Timp util - stagiu de cotizare pavellevap pavellevap constituie stagiu de cotizare si se ia in calcul timpul util di agricultura la: 1. pensia anticipata? 2. pensia anticipata partiala? 3. pensia de ... (vezi toată discuția)