avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie agricultor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie agricultor

Buna ziua,

Mama mea este nascuta in 04.05.1952 si are 18 ani de munca CAP+3 ANI pe care nu ii gaseste in arhivele fostului CAP.Cand poate iesi la pensie (anticipata sau limita de varsta) in cele 2 situatii, pt 18 ani si pt 21 de ani?
Multumesc,

Carmen
Cel mai recent răspuns: carmen.tomozei , utilizator 11:48, 29 Martie 2010
Conform actualei legi a pensiilor din sistemul public, daca data nasterii mamei dvs este mai 1952, va putea iesi la pensie pentru limita de varsta doar in iunie 2011 - in ambele situatii de vechime prezentate de dvs.
D-na nu poate beneficia de pensie anticipata sau anticipata partiala, deoarece nu are cel putin stagiul complet de cotizare prevazut de lege in cazul ei, respectiv 28 ani si 2 luni.
Multumesc foarte mult pentru raspunsul promt. Sa aveti un weekend placut si Paste fericit alaturi de toti cei dragi!

Carmen
Daca are cineva stiinta, cum se calculeaza aceasta pensie de agricultor? Sa ne pregatim sufleteste daca va fi vreo suma gen 40 lei cum am mai auzit.
Nefiind perioada in care sa fi fost platita o contributie la bugetul pentru pensie (ca in cazul vechimii din ani lucrati cu un contract de munca), pensia pentru agricultori se calculeaza tinand cont de nr. anilor de lucru in agricultura , in care s-au realizat normele de lucru cel putin la nivelul planificat (asa cum rezulta din documentele justificative), pentru care se acorda un punctaj stabilit de lege.
In mod evident, sumele de pensie de agricultori sunt foarte mici si conteaza mult si perioada de vechime astfel realizata, dar pensia rezultata se va ridica la nivelul pensiei minime garantate in plata, care in prezent este de 350 lei.
Teoretic va pot spune, practic nu.
Mama dvs. trebuie sa solicite de la CAP adeverinta cu normele agricole realizate. Pe baza acesteia, cei de la pensii vor calcula timpul util. Timpul util reprezinta vechimea in munca a celor care au lucrat la CAP, respectiv stagiul de cotizare.

Incepand cu 1 septembrie 2007, punctajul anual pentru fiecare an util realizat in cadrul fostelor unitati agricole cooperatiste reprezinta 0,57255 puncte (art. 162, alin. 2 din Legea nr. 19/2000).

Prin urmare, nu puteti primi un raspuns pe un forum, intrucat totul depinde de normele agricole realizate in cadrul CAP si de timpul util (sau de anii utili), perioade pe care vi le calculeaza cei de la pensii.

Alte discuții în legătură

Pensie cap Lupes Fenina Lupes Fenina O persoanâ care a lucrat la CAP, născută la 05.10.1949 cu o vechime de 25 ani (data angajării este 1964-1990, anii 1964; 1965 nu a efectuat norma în ... (vezi toată discuția)
Pensie agricultor valentin72 valentin72 buna ziua soacra mea are 17 ani munciti la CAP pe cartea de munca ,acum este bolnava cu plamanii de 10 ani. as dori sa stiu daca are drept de pensie si dupa ... (vezi toată discuția)
Timp util - stagiu de cotizare pavellevap pavellevap constituie stagiu de cotizare si se ia in calcul timpul util di agricultura la: 1. pensia anticipata? 2. pensia anticipata partiala? 3. pensia de ... (vezi toată discuția)