avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua! Intrebarea mea este: mostenirea sotului supravietuitor in cazul cand au cumparat impreuna intravilanul fara ajutorul parintilor.Mentionez ca nu au avut copii iar parintii si surorile defunctului traiesc. As intreba daca sotul supravietuitor mosteneste jumatate din mostenire si inca o treime din cealalte jumatate parte? Cu respect!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 11:53, 22 Februarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sotul supravietuitor are deja jumatate din imobil, in baza contractului de vanzare cumparare.
Jumatatea sotului decedat se imparte:
- 1/3 parintii
-1/3 fratii
- 1/3 sotul supravietuitor

Deci fiecare are 1/3 din jumatate, adica 1/6.
Prin raportare la intreg, sotul supravietuitor are
1/2 + 1/6, in total 4/6 sau 2/3.
acest răspuns util
Buna ziua,
Masa succesorala este constituita din 1/2 din bunurile realizate impreuna de soti.
Cealalta jumatate este PROPRIETATEA acestuia si nu intra in masa succesorala.
In aceste conditii:
Sotul supravietuitor mosteneste 1/3 din masa succesorala adica 4/6 din INTREG (1/3x1/2 = 1/6;
1/6 + 1/2 = 4/6)
Parintii si fratii primesc impreuna 2/6 din INTREG.

belanagy23 a scris:

Buna ziua! Intrebarea mea este: mostenirea sotului supravietuitor in cazul cand au cumparat impreuna intravilanul fara ajutorul parintilor.Mentionez ca nu au avut copii iar parintii si surorile defunctului traiesc. As intreba daca sotul supravietuitor mosteneste jumatate din mostenire si inca o treime din cealalte jumatate parte? Cu respect!

Mentionez ca imobilul a fost cumparate inainte de casatorie si este trecuta 1/2parte pe numele sotului decedat si 1/2parte pe numele sotiei pe numele anterioare. Ma intereseaza 1/2 parte a sotului decedat! Multumesc de dinainte!
acest răspuns util
Trebuia sa precizati asta de la inceput.
1/2 a sotului decedat se imparte la 3, dupa cum s-a mentionat mai sus.
Adica dvs veti avea 1/6, socrii 1/6 si cumnatii 1/6.
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2019
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Mai intaii,a decedat sora mea,apoi sotul acesteia . N-au avut copii si nu a lasat,prin testament,niciunei persoane,averea lor. Ca ... (vezi toată discuția)
Mostenire verginica73 verginica73 in curtea parinteasca a ramas ocumnata deoarece fratele meu a murit si parintii sant morti demult, , cumnata nu are copii si nici acte asa ca avem toti fratii ... (vezi toată discuția)
Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)