avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire domiciliul minorului la domiciliul mamei in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire domiciliul minorului la domiciliul mamei in strainatate

Buna ziua! Mama are domiciliul in strainatate . In urma unei Hotarari judecatoresti ,ramasa definitiva, i se stabileste domiciliul minorului la mama in strainatate.Intrebarea este: Mai este nevoie de aprobarea tatalui pentru a i se face pasaport si a se deplasa minorul la mama? Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Februarie 2019
stefimit, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 12:13, 23 Februarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru deplasare la domiciliul mamei, adică ieşirea minorului din ţară, nu mai aveţi nevoie de acordul tatălui.Pentru paşaport, cu siguranţă, aveţi nevoie, dacă aveţi autoritate părintească comună.Dacă aveţi autoritate unică, nu mai aveţi nevoie de nici un acord al tatălui.
Este custodie comuna cu drept de vizita al tatalui la domiciliul stabilit in strainatate
Minorilor cetăţeni români care nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a exercitării dreptului la libera circulaţie în strainătate li se eliberează paşapoarte simple electronice în următoarele condiţii:
a) în cazul minorului care nu a împlinit vârsta de 14 ani, numai la cererea
- ambilor părinţi;
- părintelui supravieţuitor;
- părintelui căruia i-a fost încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă;
- părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 sau în temeiul ordonanţei preşedinţiale date în condiţiile Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările ulterioare, care cuprinde în mod expres faptul că părintele are dreptul de a solicita eliberarea paşaportului;
- părintelui în favoarea căruia s-a pronunţat o hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 ori o ordonanţă preşedinţială, prin care instanţa a suplinit acordul celuilalt părinte pentru eliberarea paşaportului;
- reprezentantului legal;
- persoanei împuternicite printr-o procură specială de persoanele sus-menționate;
- părintelui împuternicit de celălalt părinte printr-o procură specială ori care are acordul scris al celuilalt părinte pentru eliberarea paşaportului.

Deci vă încadraţi la primul punct sau la ultimul, în caz contrar, trebuie să obţineţi hotărâre judecătorească pentru suplinirea acordului tatălui.


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie acordul tatălui pentru pașaport.
Dacă nu este de acord trebuie deschis proces.
Era bine sa fi avut deja deschis procesul.
Încercați să angajați avocat daca vreti sa va judecati mai repede.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasaport minor roman cu domiciliul in italia Albertodora Albertodora Pasaport roman cu domiciliul in Italia pentru minor in urma divortului parintilor,sentinta in care s-a decis autoritate esclusiva a mamei ,domiciliul fiind la ... (vezi toată discuția)
Pasaport copil gheorghemonica80 gheorghemonica80 buna, sunt divortata si nu mai tin legatura cu fostul sot, plecat in anglia. in conditiile in care fetita a castigat o olimpiada si are posibilitatea s a ... (vezi toată discuția)
Stabilirea domiciliului minorului in strainatate, reinnoirea pasaportului unui minor roxfelix roxfelix Am o sentinta de divort definitiva si irevocabila din Iunie 2005, prin care minorul imi este incredintat spre crestere si educare numai mie . In Iunie 2011, am ... (vezi toată discuția)