avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Infiintare asociatie; despre patrimoniu
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Infiintare asociatie; despre patrimoniu

Buna ziua. Va rog frumos, poate ma puteti ajuta cu pareri, sfaturi. Am depus un dosar la judecatorie pentru acordarea personalitatii juridice, in vederea infiintarii unei asociatii, Cauza a fost amanata, acordandu-mi-se timp pentru depunerea de inscrisuri la dosar, mai exact pentru "completarea foii de varsamant". Din aceasta eu inteleg ca este vorba despre ceva in neregula cu chitanta/foaia de varsamant primita de la banca atunci cand am deschis acel cont necesar depunerii patrimoniului viitoarei asociatii. Stiu bine ca am atasat acea chitanta la dosar, la momentul inregistrarii, adica n-ar trebui sa lipseasca de acolo. Credeti ca cei de la registratura or fi ratacit chitanta aceea? Sau poate ca este vorba de vreun act aditional pe care trebuie sa il depun?
Va multumescn.
Ultima modificare: Marți, 26 Februarie 2019
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: raul.alex , utilizator 19:15, 19 Martie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
DIn ce ati scris nu se poate intelege care ar fi problema. Si exprimarea insantei, daca chiar asa a scris, este nefericita fiind neclara, nerezultand daca nu e suficienta suma ( pt asociatii patrimoniu trebuie sa fie minim 200 lei) sau e vreo problema de redactare a actului? SIgur se refera la patrimoniul initial, nu la altceva, ex. insuficienta sumei platita drept taxa de timbru? Ar trebui sa va interesati in concret ce nu le place..
Multumesc. Da, asa au solicitat, destul de scurt, Nu inteleg la ce se refera exact completarea foii de varsamant. Am intrebat la registratura motivul amanarii, pentru ca adresa nu a ajuns inca la sediul social declarat in actele constitutive, desi a trecut o luna de la sedinta. Lucratorul de la registratura nu a stiut sa explice mai mult la ce se refera completarea respectiva. Am depus 200 de lei in contul initial, pentru patrimoniu si am platit 100 de lei taxa de timbru. Ma gandesc totusi la taxa aceasta de timbru pe care am platit-o la Posta Romana. Initial stiam ca trebuie sa platesc o taxa numita "taxa judiciara de timbru", dar cum nu eram sigur am sunat la judecatorie, pentru a ma asigura. Astfel, de la judecatorie am aflat ca taxa pe care doream eu sa o platesc pentru a-mi inregistra dosarul se numeste "taxa de timbru fiscal", nume sub care am platit suma de 100 de lei la Posta Romana. Poate ce am aflat eu la telefon, de la judecatorie, era gresit si de fapt trebuia sa platesc taxa judiciara de timbru?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Timbrul judiciar a disparut din legisatie, se mai plateste numai la dosare foarte vechi demarate inainte de inalturarea lui. Inainte trebuia la dosarele de modificari acte constitutive ONG sau dobandire personalitate juridica ONG sa platesti atat "taxa judiciara de timbru" cat si "timbru judiciar" insa cum timbre judiciare nu se prea gaseau de cumparat, in locul lor se platea tot o taxa in bani si atasai chitanta care adeverea ca ai platit, de unde si exprimarea "taxa de timbru judiciar" care NU era "taxa judiciara de timbru" desi sunt aceleasi cuvinte scrise in ordine inversa. De unde si frecventele confuzii. Acum nu mai exista decat "taxa judiciara de timbru", dar daca ati scris pe dos sau neclar, si instanta e atenta, o fi interpretat ca ati platit 100 de lei taxa pt timbrul judiciar, taxa care NU se mai plateste, in schimb NU ati platit "taxa judiciara de timbru" care insa e obligatorie.... Nu e doar o chestie de terminologie, caci taxele judiciare de timbru sunt venit la bugetul local al localitatii unde e sediul / domiciliului petentului, pe cand timbrul judiciar mergea la bugetul Ministerului Justitiei.... PS "taxa de timbru FISCAL" nu s-a platit niciodata pt acte in justitie, aia e o alta mare si veche confuzie care o faceau unii intre "timbru judiciar" si "timbru fiscal", doua instituti juridice si elemente materiale total diferite. E grav daca ziceti ca de la Judecatorie vi s-a spus acea prostie cu taxa de timbru FISCAL ... sigur asa v-a spus?
Ultima modificare: Marți, 26 Februarie 2019
radumititean, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai depuneti inca odata copie dupa acea foaie de varsamant la judecatorie si scapati de problema.
Inteleg acum, multumesc. Pana la urma m-am dus la arhiva sa verific in dosar daca am depus ce trebuia. Se pare ca mi-am adus aminte gresit ca as fi platit o taxa de timbru fiscal. De fapt am platit ce trebuia si anume taxa judiciara de timbru. Scuze pentru confuzie.
Apoi am verificat si foaia de varsamant atasata dosarului. Este acolo si este in regula. Sunt trecute informatii care cred ca ar fi de ajuns, printre care numele fondatorilor, numele asociatiei, numarul contului deschis, detinator cont, suma de 200 de lei, scopul depunerii, semnatura si stampila bancii, codul de identificare al actului etc. Si am gasit si incheierea sedintei in care scrie ca se acorda un nou termen de judecata si se dispune amanarea judecarii cauzei [...] pentru a depune la dosar completarea foii de varsamant. Doar atat, nimic mai mult.
In fine, am avut pregatit la mine un extras de cont insotit si de o nota contabila, referitor la patrimoniul depus, pe care le-am luat acum doua zile de la banca la care am deschis contul asociatiei, si le-am depus azi la dosar. Doar ca informatiile din aceste doua acte sunt cam aceleasi cu cele din foaia de varsamant depusa initial la dosar. Asa ca nu stiu daca va ajuta prea mult. O sa ma prezint in vreo 3 saptamani la urmatoarea sedinta si voi scrie aici ce am aflat, pt. elucidarea misterului. La prima sedinta nu am fost prezent si nu am avut ocazia sa intreb la ce se refera acea completare, mai exact. Mutumesc mult pentru ajutor.

Alte discuții în legătură

Contabilitate ong Andutzu14 Andutzu14 Am infiintat recent un ONG - Club sportiv, inca nu am avut activitate si nu am retras banii din patrimoniul initial, dar de acum trebuie sa cumparam tot felul ... (vezi toată discuția)
Asociația părinților 2% Anazi84 Anazi84 Bună ziua ce trebuie urmat pentru a înființat asociația părinților 2%? (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie agnetha agnetha Buna seara, am o fetita bolnava care va necesita o operatie pe cord destul de costisitoare si as dori sa infiintez o asociatie non profit in scopul de a ... (vezi toată discuția)