avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... CEDO
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

CEDO

Pentru a adresarea unei contestatii la CEDO pot fi folosite hotararile penale comunicate la domiciliu de instante ,doar cu semnatura grefierului si stampila?
Termenul de 6 luni pentru depunerea cererii la CEDO trebuie sa curga de la decizia instantei de control judicar Curtea de Apel sau de la hotararea ICCJ ca instanta de recurs , (art.35 .1 nu impune reclamanţilor să fi recurs la procedura de revizuire sau la un recurs extraordinar).
In situatia in care s-a facut recurs ,CEDO va refuza cererea ca inadmisibila , depasindu-se cele 6 luni de la decizia finala?
Cel mai recent răspuns: alinmocanu61 , utilizator 20:08, 27 Februarie 2019
Curtea Europeană nu este instanța de recurs.
Dacă s-au încălcat drepturi și libertăți fundamentale se va examina cererea.
Puteti sesiza CEDO dupa comunicarea hotararii instanței de apel chiar daca declarați recurs.

Avocat Claudiu Lascoschi
Baroul București
Termenul de 6 luni curge de la epuizarea căilor ordinare de atac.
Recursul reprezintă o cale de atac extraordinară.

Avocat Matache Alexandru
Baroul Cluj
Multumesc pentru raspuns, dar nu ati raspuns in mod clar la ultima intrebare:
"In situatia in care s-a facut recurs ,CEDO va refuza cererea ca inadmisibila , depasindu-se cele 6 luni de la decizia finala?"
Reclamantul dispune de mai multe căi de recurs potenţial efective, acesta are obligaţia de a utiliza doar una dintre ele ,recursul in casatie fiind cel ales,fiind judecat de instanta suprema .

"Reclamanului ii revine sarcina de a epuiza căile de recurs interne disponibile (recursul chiar daca este o cale de atac extraordinara ,este ultima ) fiind efectiva doar in teorie, nu si in practică fiind accesibila de natură să ofere repararea prejudiciile şi cu perspective rezonabile de reuşită. (Sejdovic c. Italiei [GC], § 46; Paksas c. Lituaniei [GC], § 75).

Totuşi, epuizarea unor căi de recurs, în conformitate cu procedura internă, şi respectarea formalităţilor impuse de dreptul intern, au cu atât mai multă importanţă cu cât principii precum claritatea şi respectarea securităţii juridice sunt luate în calcul .

Poate fi refuzata cererea aplicandu-se norma fara nicio flexibilitate, cu un formalism excesiv, in contextul protecţiei drepturilor omului .

Ce parere aveti privind jurisprudenta CEDO?
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2019
mac6, utilizator
Recursul în casatie Nu este obligatoriu decat daca aveti motive de recurs.Nu trebuie declarat recurs daca nu sunt sanse.

Dacă s-a declarat recurs în casatie si existau motive dar s-a respins gresit este de analizat.
Trebuie examinat ce drepturi s-au încălcat de instanța națională deoarece în acest caz ipotetic toate hotărârile sunt greșite si nelegale.
CEDO urmărește să analizeze daca s-au epuizat căile interne cu sanse si nu sa declari cale de atac fără nicio sansa.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Așadar, prin Protocolul numărul 15 au fost implementate măsuri menite să urgenteze soluționarea cauzelor și să conduce la eficientizarea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), măsurile conținând următoarele prevederi:

–reducerea termenului la 4 luni , a termenului de 6 luni, termen care curge de la finalizarea cailor interne de recurs, în care reclamanţii pot sesiza, cu o plângere, instanţa de la Strasbourg.
-respingerea că inadmisibilă a unei cauze, reinând un prejudiciu minim, prin îndepărtarea condiției de examinare anterioară .
-îndepărtarea posibilității statelor părți de a se opune desesizării unei Camere a Curţii în favoarea Marii Camere, în caz de risc de divergenţă jurisprudenţială.
-confirmarea caracterului principial al caracterului subsidiar al mecanismului de protecţie a drepturilor omului ,prin introducerea de referiri la aceste elemente în Preambulul Convenţiei.
-înlocuirea limitei de vârstă a judecătorilor prin exigenţa potrivit căreia vârsta candidaţilor la funcţia de judecător să fie mai mică de 65 de ani la dată la care lista din trei candidaţi va fi examinată de Adunarea Parlamentară.
Așadar, termenul de 4 luni este stabilit că durata maximă de sesizare a CEDO , nu că durata minimă.

Termenul este de 4 luni , ce curge de la ultima cale de atac efectivă.

Plângerea la CEDO trebuie introdusă în termen de 4 luni de la data deciziei definitive emisa de instanta interna , termen care începe să curgă din ziua în care reclamantul sau reprezentantul său au cunoscut existența deciziei definitive.

O cerere de rejudecare a cauzei nu poate, ca regulă generală, să fie luată în considerare, pentru a permite extinderea termenului de 4 luni.

Alte discuții în legătură

Recurs in casatie....obligatoriu la cedo? ionut_daniel ionut_daniel Buna ziua.....am fost condamnat de o curte de apel, si hotararea a ramas definitva, fiind Tribunalul instanta de fond iar curtea de apel...instanta finala ... (vezi toată discuția)
Condiții cedo Nătăfleț Nătăfleț Ce condiții trebuiesc îndeplinite pentru un dosar la CEDO? (vezi toată discuția)
Cedo anju anju Care este modalitatea de sesizare a CEDO in condițiile dispunerii unei soluții de către ICCJ ? (vezi toată discuția)