avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1029 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Post asistent medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Post asistent medical

Se poate ocupa un post vacant de asistent medical fara a se organiza concurs? Sau se poate ocupa si prin tranfer? Care este modalitatea legala?
Un post vacant de asistent medical se poate ocupa :
- prin concurs/examen;

- prin transfer;

- temporar prin detasare.
Bună ziua,
Potrivit dispozițiilor art. 22 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a profesiei de asistent medical, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, angajarea şi promovarea profesională a asistentului medical în sistemul sanitar public şi privat se realizează în condiţiile legii.
Prevederile art. 4 din Ordinul nr. 1470/2011 pentru aprobarea criteriilor privind angajarea şi promovarea în funcţii, grade şi trepte profesionale a personalului contractual din unităţile sanitare publice din sectorul sanitar stabilesc că ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de asistent medical corespunzătoare funcţiilor contractuale se face prin concurs sau examen.
Este important de reținut că dispozițiile art. 10 din O.U.G. nr. 144/2008 stabilesc în mod expres că asistentul medical nu este funcţionar public și, prin urmare, nu trebuie să urmeze regulile și condițiile Legii nr. 188/1999 privind statutul funcționarilor publici,
Cât privește transferul, unele unități medicale uzitează această formă de încadrare pe post, însă nu identific un temei legal în acest sens.
Legea 153/2017
art. 32 Transferul
(1) Ocuparea unui post vacant în sistemul bugetar se poate face și prin transfer, dacă se realizează de pe un post din sistemul bugetar, similar sau echivalent.

(2) Transferul poate avea loc după cum urmează:
a) în interesul serviciului, numai cu acordul scris al persoanei care se transferă;
b) la cererea persoanei, în urma aprobării cererii de transfer de către conducătorul autorității sau instituției publice la care se solicită transferul și de la care se transferă.
Mulțumiri dlui Cornel Vasile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asistent medical generalist studii superioare vs studii postliceale StelutaStely StelutaStely Hotararea de Guvern 497/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare si desfasurare a concursului si a examenului pentru ocuparea posturilor vacante si ... (vezi toată discuția)
Inscriere examen grad principal - asistent medical generalist 2013 cris200723 cris200723 Buna ziua, Lucrez ca asistent medical generalist la Serviciul Informatica si Statistica Medicala in cadrul unui spital. In martie 2007 m-am angajat pe post de ... (vezi toată discuția)
Transfer personal contractual Eu1977 Eu1977 Un angajat al unei institutii publice pe un post contractual se poate transfera la o alta institutie publica pe un post contractual echivalent? (vezi toată discuția)