avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie

Buna ziua,
In cazul in care copilul meu(16 ani), intra in posesia apartamentului in care locuim prin donatie de la bunic(fostul socru), la implinirea varstei de 18 ani se poate face ctr vanzare/cumparare intre copil si mine(mama)...mentionez ca acest apartament a fost achizitionat in anul 1999 pe numele fostului socru cu banii mei, inainte de a ma casatorii cu fostul sot(in prezent divortata din anul 2014)...(bani proveniti din vanzarea apartamentului meu primit de la parinti)
Cel mai recent răspuns: Corina89 , utilizator 12:07, 4 Martie 2019
Da se poate face donatia, dar exista riscul ca dupa decesul donatorului( bunicul in acest caz), ceilalti mostenitori sa aduca bunul donat( casa/apartamentul) la masa succesorala comuna. Daca mai exista potentiali mostenitori( fii- ati spus ca este tatal fostului sot) si fostul sot este singurul fiu semneaza ca este de accord cu donatia atunci nu se mai aduce la masa succesorala dupa decesul bunicului. Daca nu semneaza sunt toate sansele sa aduca bunul donat la masa succesorala comuna. Actul de vanzare-cumparare este cel mai sigur. Se considera o donatie ascunsa cand se face intre parinti si copii, bunici, etc dar mai greu de dovedit. Mai ales daca are si clauza de intretinere, etc. Daca la cumpararea apartamentului nu s-a facut pe contractul de vanzare-cumparare ca banii provin din mostenirea dvs dupa parinti lucrurile sunt mai simple. V-am raspuns in mare fara a folosi vocabularul juridic in ideea ca s-ar putea sa intelegi mai bine( nu ca vocabularul folosit de domnii/doamnele avocat este gresit :), dar daca aveti posibilitatea consultati un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune apartament cristinaiasi cristinaiasi Buna seara. Am ceva nelamuriri referitoare la succesiunea unui apartament cu 3 camere din Iasi, al socrilor mei. Situatia este astfel : apartamentul cu 3 ... (vezi toată discuția)
Donatie catre unul dintre copii, celalalt ce solutie are? narcisa_salbatica narcisa_salbatica Socrii mei au 2 fii, sotul meu si fratele sau, precum si un apartament bun comun al lor, in care au crescut cei 2 copii. Fara sa intru in detalii de familie, ... (vezi toată discuția)
Posibilitate anulare contract vanzare-cumparare intre parinti si unul din copii AlexStoica AlexStoica In 2007 parintii mei au vandut un apartament prin contract de vanzare-cumparare catre sora mea (necasatorita la acel moment), fara ca eu sa cunosc acel lucru. ... (vezi toată discuția)