avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Unde reclam asociația de locatari?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Unde reclam asociația de locatari?

In cursul lunilor trecute nici o dată nu a corespuns suma de bani de pe vizier cu cea cerută de asociație. Mereu mi s-a spus că este vorba despre un fond de reparații care nu se calculează corect pe vizier. Doresc să reclam lucrul ăsta instituției competente deoarece în ciuda acestui fond fictiv de reparații, nu se repară nici o dată nimic. Unde pot face această reclamație?
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 14:34, 5 Martie 2019
Buna ziua. Legea 196/2018. Creearea oricarui fond se stabileste in cadrul Adunarii Generaleprecum si cota si modul de calcul. S-au incasarea se face in baza contractelor cu furnizorii de servicii( reparatii). In instanta sau sesizati Comitetul Executiv.
S-au incasarea se face in baza contractelor cu furnizorii de servicii( reparatii).
Calcularea si repartizarea cotelor individuale de intretinere se face de catre administratorul de imobil in listele lunare de intretinere
Fondul de reparatii poate fi dispus si pentru executarea unor reparatii viitoare astfel ca nu este obligatoriu sa existe la demararea constiturii fondului de reparatii a unui contract de pestari servicii cu viitorii operatori economici care sa execute reparatia la parti comune condominiu
Buna ziua.
Cereti presedintelui de asociatie sa va prezinte hotararea Adunari generale in care s-a stabilit valoarea fondului de raparatii precum ai modul sau de constituire.
Nu il prezinta...va adresati comitetului, cenzorului sau primariei-compartimentul specializat, in ordine enumerata.
Nici asa nu rezolvati nimic...va adresati unui avocat specializat si mergeti in instanta.

ART. 71 din legea 196/2018
(1) Anul fiscal si exercitiul financiar al asociatiei de proprietari este anul calendaristic. Excedentele anuale rezultate din executia bugetelor de venituri si cheltuieli, ramase neutilizate la finele exercitiului bugetar, se reporteaza in anul urmator cu aceeasi destinatie.
(2) Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au obligatia sa aprobe un fond de reparatii anual, necesar pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune. Comitetul executiv fundamenteaza si prezinta adunarii generale suma anuala necesara pentru constituirea sau completarea fondului de reparatii, care se alimenteaza in avans, in transe lunare egale, prevazute in lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari. Fondul de reparatii este utilizat numai pentru consolidarea condominiului, reabilitarea termica, cresterea calitatii ambiental-arhitecturale a constructiilor, precum si pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune.
(3) Sumele incasate pentru constituirea fondului de reparatii se depun, in conformitate cu prevederile prezentei legi, in contul asociatiei de proprietari prevazut la art. 20 alin. (1).
(4) Pentru incasarea fondului de reparatii, administratorul elibereaza chitanta nominala separata.
(5) In termen de 5 zile de la incetarea contractului de administrare, administratorul este obligat sa prezinte, in conditiile prevazute la art. 69 alin. (1), presedintelui asociatiei de proprietari si cenzorului/comisiei de cenzori contabilitatea fondului de reparatii, a fondului de rulment si sa o transfere noului administrator.
ART. 72
(1) In scopul asigurarii sumelor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari este obligata sa stabileasca cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Fondul de rulment se stabileste astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei,
iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociatii de proprietari echivalente ca marime.
(2) Fondul de rulment se depune in contul curent al asociatiei de proprietari, mentionat la art. 20 alin. (1).
(3) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata.
(4) Pentru incasarea fondului de rulment, administratorul elibereaza chitanta nominala separata.
(5) Fondul de rulment incasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, daca prin actele translative de proprietate nu se stipuleaza altfel.
ART. 73
(1) In cadrul adunarii generale, proprietarii membri ai asociatiei de proprietari pot aproba si alte fonduri cu caracter special, precum si modul de constituire al acestora.
(2) Toate fondurile speciale ale asociatiei de proprietari se depun in contul asociatiei de proprietari, prevazut la art. 20, au evidenta separata si pentru fiecare
se emite chitanta separata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatie terasa blocului Doroteea Dinescu Doroteea Dinescu Buna seara Am reparat anul trecut ,mai exact in luna octombrie 2018 terasa blocului deoarece cand ploua patrundea apa pe tavanul de la ultimul etaj .Deoarece ... (vezi toată discuția)
Baza legală prin care fondul de reparatii este inclus in cheltuieli ... Buun Buun Baza legală prin care fondul de reparatii este inclus in cheltuieli de intretinere (apa, salarii, salubritate, etc.). Nu am achitat fondul de reparatii ( pt. ... (vezi toată discuția)
Refuz incasare plata cote intretinere catalinbaloescu catalinbaloescu as dori sa stiu daca este legal ca ,comitetul sa refuze incasarea cotelor de intretinere motivand ca nu sunt achitate la zii cotele aferente fondului de ... (vezi toată discuția)