Din fondul de participare la profit, aferent anului precedet, am acordat prime.Din suma bruta am calculat impozitul aferent in cota de 16%.
Inspectia fiscala,pe care o am acum , spune ca este incorect in sensul ca trebuia sa calculez t,pe langa impozit ,si toate contributiile sociale.
Avand in vedere ca acesta este un FOND DE PARTICPARE LA PROFIT A SALARIATILOR rezultat dintro repartizare a unui profit net si avand in vedere ca nu a fost inclus in fondul de salarii,care este varianta corecta?
Salariatii nu mai pot beneficia de sume din profitul net, ci numai de prime reprezentind participarea salarialilor la profit, ct 424. Corespondenta acestui ct este cu 641, deci este fond de salarii.
Ar fi trebuit sa treceti acele dividende ca fiind achitate asociatilor. Acestia din urma, prin acte de mecenta, ar fi putut sa premieze salariatii in nume propriu, din dividendele incasate.
De vazut art 178 alin 4 din L31/1990 care spune "Fondatorii vor participa la profit, daca acest lucru este prevazut in actul constitutiv ori, in lipsa unor asemenea prevederi, a fost aprobat de adunarea generala extraordinara". Insa lipsa unei mentiuni exprese in ceea ce priveste participarea salariatilor la profitul soc nu constituie un impediment in calea realizarii unei asemenea posibilitati. Exista o opinie emisa de Ministerul Justitiei in data de 9 mai 2008 in acest sens.
Mai mult, Contractul colectiv de munca unic la nivel nat pt 2007-2010 la art 42 prevede ca un adaos la salariul de baza este venirul reprezentind "cota parte ce se repartizeaza salariatilor care este de pina la 10% in cazul soc com".
Din pacate, din cele de mai sus rezulta ca, daca suma se aloca direct salariatilor, reprezinta spor la salariul de baza si se impoziteaza cu toate cotele.
Impozitarea veniturilor obţinute de către angajaţi cu titlu de participare la profit prezintă unele particularităţi. Ele sunt venituri din salarii în sensul prevederilor Codului fiscal, motiv pentru care ele fac obiectul impozitării cu 16%. În ceea ce priveşte plata contribuţiilor, există o serie de excluderi . O analiză mai atentă trebuie făcută asupra contribuţiilor de asigurări de sănătate care, la prima vedere, ar fi datorate. Totuşi, pentru a avea o imagine completă asupra problemei, ar trebui avute în vedere obligaţiile fiscale pe care acţionarii sau asociaţii le au în legătură cu participarea lor la profit (respectiv dividendele încasate).
Dar problema este foarte controversata si nu prea este practica in jurisprudenta romaneasca.Oricum ,daca raportul de inspectie fiscala este deja intocmit singura cale de atac este contestarea deciziei de impunere
daca o societate are profit mare in cursul anului 2009 si patronul vrea sa acorde si salariatilor o parte din profit, salariatilor, cum se procedeaza, mentionez ca societatea este cu capital integral privat.
In contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 avem:
[...]
Art. 42. - [...]
(2) Alte venituri sunt:
a) cota-parte din profit ce se repartizeaza salariatilor, care este de pana la 10% in cazul societatilor comerciale si de pana la 5% in cazul regiilor autonome; [...]
Aceste venituri se adauga celorlalte obtinute de salariat in luna respectiva si este parte a venitului brut; acesta se impoziteaza conform legislatiei in vigoare.