avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... restantele la fondul de rulment si fondul de reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

restantele la fondul de rulment si fondul de reparatii

Buna ziua,
Avem in cadrul asociatiei mai multe apartamente care refuza sa achite ratele catre Fondul de rulment si Fondul de reparatii dar isi achita cotele de intretinere . Cum ii putem determina sa achite aceste restante ( la fondul de rulment si de reparatie ) ? Conform Codului fiscal datoriile se sting in ordinea vechimii, aceste datorii se pot stinge din plata cotelor de intretinere daca sunt mai vechi decat cotele de intretinere sau ii putem actiona in instanta pentru recuperarea acestora? Putem institui ipoteca asupra imobilelor daca au restante mai vechi de 90 zile la fondul de reparatie?

Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 06:15, 3 Octombrie 2024
Buna seara. Doar pe fonduri nu puteti pune ipoteca imobiliara :). Dar puteti merge in instanta, partea buna? Instanta chiar se uita daca au fost stabilite cotele si modul de calcul, conf cu procesele verbale ale Adunarilor Generale. Multi le incaseazain fapt dar in drept...pot fii contestate daca nu respecta litera legii.
Mai este o problema daca in lege se prevede doar neplata cotelor de intretinere.
Trebuie vazut si in ce masura Fondul de rulment si Fondul de reparatii se incadreaza la cote restante de intretinere.Dupa formulare nu ar parea dar verificati in lege.
Este un mic detaliu care ar trebui verificat ca sa nu va treziti cu surprize la instanta...
Solutii juridice s-ar putea gasi dar ati avea probleme daca judecatorul va fi riguros si deschideti aiurea procesul.

Despre ce sume este vorba?
Trebuie hot AG pentru:
1. includerea fd de rul si fd de rep in categoria sumelor cu titlu de restanta
2. includerea fd de rul si fd de rep (si altor fonduri daca mai aveti) in categoria restantelor penalizabile.
Dupa care n-o sa mai fie nevoie sa dati in judecata pe nimeni.
Ratele sunt de 25 lei fond rulment si 25 lei fond reparatii , avem deja 6 luni si nu au achitat nimic si nici nu vor sa achite dar beneficiaza la fel ca noi toti de plata facturilor la timp, de reparatiile si imbunatatirea confortului in cadrul asociatiei . Multumesc anticipat.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


Corina89 a scris:

Doar pe fonduri nu puteti pune ipoteca imobiliara :).


Legiuitorul a dispus dispozitii fara exceptie si fara derogari in temeiul carora asociatia de proprietari este indreptatita sa aplice penalitati pentru sume cu titlu de restata -fara sa conditioneze aplicarea penalitatilor functie de natura sumelor
la fel sumele cu titlu de restanta -indiferent de natura acestora,daca nu sunt achitate in termenul stabilit pot fi recuperate prin actiune in instanta ,instituire privilegiu imobiliar in baza ultimei liste de intretinere