avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... REFUZ ADEVERINTA SOMAJ
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

REFUZ ADEVERINTA SOMAJ

bună ziua! am o situatie şi anume.... un salariat a lucrat la societate iar in urma reorganizării Serv. Financiar - Contabilitate şi implicit a desfinţării postului ocupat (economist) ii inceteaza CM. După expirarea preavizului , urmeaza decizia de încetare a activităţii. Problema este ca angajatorul nu doreşte să elibereze trimiterea în somaj. În aceasta situaţie ce trebuie sa fac? Vă mulțumesc! Matilda
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:22, 6 Martie 2019
Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă

art. 113
Constituie contravenție următoarele fapte:
...
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislația în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru șomaj și stabilirea dreptului la indemnizație de șomaj.
....

art. 116
(1) Constatarea și sancționarea contravențiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Inspecției Muncii, Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.

(2) Organele de control măsuri active ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și ale structurilor sale teritoriale vor constata și vor sancționa contravențiile prevăzute la art. 113 lit. a), d), e), h), i), j) și k), precum și contravenția prevăzută la lit. f), în ceea ce privește nerespectarea art. 50 alin. (3).
....

In speta, refuzul angajatorului de a va elibera acea adeverinta poate fi sesizat AJOFM-ului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta somaj oneageo2001 oneageo2001 Ce se poate face in cazul in care angajatorul are debite la Bugetul asigurarilor pentru somaj, refuza sa se scrie acest lucru in adeverinta, iar omul nu ... (vezi toată discuția)
Acte somaj carmela6 carmela6 cum sa procedez daca angajatorul nu-mi da actele necesare pentru somaj?mentionez ca a vandut locatia si am primit decizie de incetare a contractului de munca ... (vezi toată discuția)
Luare in evidenta la somaj roiban roiban - persoana angajata ca asistent personal la adult cu handicap (bunica ) cu contract de munca eliberat de primarie - adult cu handicap (bunica ) a decedat pe ... (vezi toată discuția)