avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cine este vinovat?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cine este vinovat?

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri.
Sunt acuzat de delapidare,mentionez ca nu am avut niciodata fisa postului de casier sau gestionar si nici nu am fost incadrat pe una din aceste functii.
Societatea nu avea un casier, erau cel putin 7 persoane care se ocupau ocazitional de bani.Banii nu se luau pe semnatura.
Societatea avea o firma de contabilitate externa care se ocupa de toata contabilitatea firmei.Toate actele erau trimise, inregistrate si verificate de personal calificat.Problema este ca anumite date(partiale) erau introduse de mine si inca doua persoane (nefiind calificate in domeniu),la dispozitia verbala a directorului general,iar registrul de casa era semnat de mine la rubrica de casier(era formular tipizat cu casier si contabil).Fiind o firma de distributie chitantele care erau aduse din teren trebuiau introduse in calculator (doar in gestiune)pentru a putea fi scoase desfasuratoare.Mentionez ca noi lucram in alt program decat contabilitatea.
Va rog sa-mi spuneti daca pot fi acuzat ca am avut o gestiune sau ca eram casier tinat cont ca eu am semnat registrul de casa?
Se va face o experiza contabila,nu stiu in ce consta asta.
Este normal ca 7 pesoane sa se ocupe de bani,chitante si doar eu sa fiu tras la raspundere numai petru ca am semnat registrul de casa?
Din casa nu lipsesc bani,este vorba doar de niste chitante care nu au fost predate impreuna cu bani cu tot.Soferul spune ca le-a predat dar nu poate dovedi deoarece nu a semnat nimeni pentru ca a primit ceva.
Va rog sa-mi raspundeti cat mai urgent.
Multumesc .
Cel mai recent răspuns: Carmen Stoean , Consilier juridic 22:29, 20 Noiembrie 2009
In conditiile prezentate de catre dvs nu puteti fi acuzat de delapidare sau , mai bine zis , nu exista delapidare in conditiile in care nu exista un prejudiciu! Faptul ca nu lipsesc bani din caseria societatii arata exact acest lucru!
Oricum , in cazul unei cercetari penale , societatea este obligata sa prezinte fisa postului dvs din care sa rezulte calitatea de gestionar , sa prezinte un proces verbal de predare-primire a gestiunii , un inventar al bunurilor si valorilor predate , precum si sa justifice in ce calitate semnati dvs registrul de casa al societatii!
Deocamdata , sfatul meu este sa nu mai semnati nici un fel de registru de evidenta contabila pana nu primiti decizie scrisa in acest sens de la conducerea societatii. De asemenea , verificati-va fisa postului si vedeti exact care sunt atributiunile dvs de serviciu. Daca vi se dau noi fise ale postului sa le semnati , refuzati semnarea lor fiindca in mod cert sunt facute ca sa acopere eventualele "scapari" din trecut.
SUCCES!
Pentru faptul ca ati semnat registrul de casa ca si casier, raspundeti pentru inregistrarea carecta si in cf. cu legea a celor inregistrate de dvs. Fata de chitantele si suma de bani transmisa catre contabilitate ramaneti raspunzatoare daca aceasta a fost inregistrata in reg. de casa, semnat de dvs. si considerata nepredata. Inteleg ca soferul a primit si predat, fara semnatura de primire-predare chitantele si suma de bani. V-ar fi de folos daca acesta ar recunoaste si v-ar semna, fie si acum, altfel nu stiu cum puteti dovedi contrariul si ramaneti raspunzatoare prin semnatura indiferent cate persone se ocupau in fapt de acest lucru. Daca au existat disfunctionalitati in cashflow-ul societatii, este posibil sa fie sanctionat si superiorul care urmarea si aproba, aricum trebuie sa mai existe o semnatura in reg. de casa. Evident ca este importanta si functia pe care ati fost angajata si responsabilitatile dvs. contractuale, dar tot atat de important este faptul ca ati acceptat dispozitia chiar si verbala a directorului. In rezumat, ramaneti raspunzatoare pentru semnatura data.
@Carsto-- Cititi mai cu atentie ce a spus Bitu! A spus ca soferul sustine ca a predat acele chitante dar ca nu a semnat nimeni de primire si nu exista o dovada in acest sens!B-) Concluzia? Simplu: indiferent ce spune soferul , daca nu s-a semnat de primire si nu se regasesc in registrul de casa , nimeni nu poate fi sanctionat! PUNCTB-)
Multumesc mult pentru raspuns,ceea ce am semnat in registrul de casa si am inregistrat eu este corect.Doream sa stiu daca pot fi tras la raspundere si pentru ceea ce nu este inregistrat,doar pentru ca eu am semnnat registru de casa.
In ce consta expertiza contabila?

Alte discuții în legătură

Casier asociatie proprietari rocs rocs buna ziua. as dori sa stiu ce atributii are casierul intr-o asociatie de proprietari. Ce acte intocmeste casierul. multumesc! (vezi toată discuția)
Ordinul gestionarilor+fisa de post Doina Elena Doina Elena Va rog puteti sa ma ajutati cu ordinul gestionarilor? M-ar interesa si o fisa de post pentru casier din cadrul comp.contabilitate. multumesc. (vezi toată discuția)
Delapidare?! ContSters128282 ContSters128282 Buna ziua! Este vorba despre un agent comercial al unei societati X care vindea produsele soc Y.A fost depistat recent ca si- a insusit banii din incasari. ... (vezi toată discuția)