Stoica Ioana a scris:
Delapidarea presupune insusirea, folosirea, traficarea de bunuri sau sume de bani de catre un functionar , in sensul legii penale ( insa cu atributii de administrare si conservare ,specificate in fisa postului ).
Stimata Doamna Stoica
Am o verisoara care in prezent se afla in proces fiind acuzata de delapidare datorita faptului ca a introdus in contabilitate niste facturi si niste chitante care ulterior s-au dovedit a fi false. Prin "introdus" vreau sa spun inregistrarea in calculator, in programul contabil a acestor documente. Verisoara mea avea delegatie la banca, ridica banii numerar si ii dadea patronului iar chitanta de ridicare numerar o depunea in casierie. Ulterior patronul a pretins ca nu el a semnat chitantele de ridicare numerar, expertiza grafologica a spus ca semnatura seamana cu a lui dar ca nu se poate spune cine a facut-o, casiera a spus ca ea nu a primit niciodata chitantele de ridicare numerar si nimeni din firma nu stia nimic desi este vorba de cateva sute de milioane iar in firma mai existau ierarhic, dupa verisoara mea, un contabil si un contabil sef (acele cateva sute de milioane reprezinta ca jumatate din cifra de afaceri pe anul respectiv a firmei in cauza si nimeni nu i-a putut "observa" lipsa). Si, peste toate acestea, verisoara mea nu avea nici contract de munca, deci in nici un caz nu poate fi vorba de o fisa a postului, nici vreun alt contract de colaborare sau de prestari servicii... Toate faptele "au iesit la iveala" cam la jumatate de an dupa ce s-au facut si la trei luni dupa ce verisoara mea plecase din firma respectiva. Cu toate astea acum este judecata pentru delapidare...
As dori, daca ma puteti ajuta, sa-mi spune-ti 1-2 exemple din jurisprudenta din care sa reiasa foarte clar ca un autor al infractiunii de delapidare trebuie sa indeplineasca conditiile specificate de dvs. mai sus. Eu pe internet nu am gasit decat cateva lucrari care nu prea au "valoare".
Va multumesc anticipat.