avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor!pot fi acuzat de delapidare?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor!pot fi acuzat de delapidare?

Am vazut ca in acest forum s-au dat raspunsuri pertinente oamenilor care au intrat in diverse probleme si incerc si eu sa va expun problema mea.
In anul 2000 m-am angajat la o firma, intai am fost trecut ca sofer iar apoi mi s-a schimbat incadrarea ca tehnician. Firma distribuie echipamente ale unui concern renumit.Incet incet au plecat colegii mei, iar eu am ramas doar cu administratorul in firma. Au inceput vanzarile sa mearga din ce in ce mai bine.Problema este ca aveam pe cartea de munca 780 lei iar restul (inca 200 ) asa, ca si ,,bonus".
Vindeam catre clienti atat eu cat si administratorul ( eram in 2 birouri fara usa intre ele) si incasam amandoi. Eu ii predam banii lui, deaorece el tinea casa.
Mentionez ca pe facturile si chitantele intocmite aparea numele meu , pe cele emise de mine.Tot eu ma ocupam de service-ul echipamentelor, de diverse deplasari, de primirea marfii. Firma are un depozit , in care exista marfa, dar persoana care sta acolo si repara sau livreaza nu are legatura cu firma.
Contabila ne tot spunea la sfarsitul lunilor ca soldul in casa este prea mare, lucru care pe mine nu m-a pus pe ganduri, deoarece nu eu tineam casa.
Acum cateva luni i-am cerut patronului sa-mi mareasca salariul pe cartea de munca, pentru a lua un credit(stau intr-o garsoniera si am un copil scolar) pentru a-mi lua un apartament de 2 camere.A zis ca afacerea merge prost si nu se poate. Intrucat exact in luna cu pricina se castigasera aproximativ 50 000 lei dintr-o vanzare facuta de mine , m-am infuriat, i-am dat cheile masinii si am plecat.(dupa o discutie nu tocmai placuta, in care recunosc ca i-am zis ca o sa plec la concurenta)
Dupa vreo luna ma trezesc ca ma suna de la politie ca sunt acuzat de delapidare de catre patron, cerandu-mi sa-i predau toti banii pe ultimii 3 ani , pe care i-am incasat prin chitante(cea mai mare parte se incasau prin banca).
Ce sa va spun, am ramas perplex.Banii nu ramaneau la mine( saa intamplat de 2-3 ori ,cand el a lipsit cateva zile sa-i dau banii la intoarcere, in rest ii luam de la client si ii dadeam).In plangerea care a depus-o a cerut o suma imensa, adica aprox 200 000 lei.Am vorbit cu contabila, care mi-a zis ca a fost efectuata o expertiza, dar nu stie ce rezultat a avut.Ea stia ca eu incasam si ii predam banii patronului si mi-a zis ca probabil datorita faptului ca ne-am certat a procedat asa.
Acum nu stiu ce sa fac, sunt si fara serviciu si in belea.
Imi poate da cineva o sugestie va rog!
Cel mai recent răspuns: gabilaur , utilizator 14:17, 10 Iunie 2010
din ce spuneti dv., nu cred ca ati savarsit nici o fapta penala. faptul ca cineva va face o plangere penala nu inseamna catusi de putin ca sunteti vinovat sau veti fi sanctionat. eu intrevad o solutie de N.U.P.
Primul sfat este acela de a va angaja un avocat, iar orice declaratie sau chiar invitatie la politie sau parchet o onorati numai impreuna cu avocatul!
In al doilea rand, delapidarea presupune sustragerea de bunuri sau alte valori (inclusiv bani) avute in gestiune. Importanta este posibilitatea probarii celor de care sunteti acuzat, iar sarcina probei revine celui care v-a acuzat si organelor de ancheta, dvs. fiind dator sa faceti proba contrara numai in urma probelor administrate de cei ce va acuza.
Ultima modificare: Luni, 17 Mai 2010
ContSters36411, utilizator
Spuneati ca pe chitante si facturi apare numele d-voastra? ok. Deci, atunci cand vindeati marfa, incasarile se faceau doar in doua moduri: ori prin banca (executarea instrumentelor de plata emise de catre clienti) ori numerar, iar d-voastra ''taiati'' o chitanta, nu? ca altfel clientul nu va dadea banii! Extrasele de cont(banca)cat si chitantele sunt inregistrate, lunar, in contabilitate. Atunci cand contabila va spunea ca soldul e prea mare, la ce se referea?! la faptul ca exista incasari scriptic dar nu sunt lichiditati? D-voastra, atunci cand predati banii patronului, nu se treceau prin Registrul de casa? Cu riscul de a ma repeta: banii platiti prin banca se vad in extrasele de cont, iar banii incasati cu chitanta in Registrul de Casa. Contabila nu putea introduce in contabilitate chitanta daca nu primea si banii. Nu cred ca puteti fi acuzat de ceva, mai ales de restituirea banilor pe ultimii 3 ani.....!!!! Ce poveste ii asta....?
Problema ar fi ca banii incasati de dvs nu se regaseste in contabilitate .. in acest caz, trebuie sa faceti dovada ca ati predat toti banii ori la contabila ori la patron.
Ar fi bine sa angajez avocat, problema este ca eu de 2 luni muncesc pe unde prind, nu am gasit nimic cu contract de munca.Deci cu banii e problema....
Din ceea ce mi-a spus contabila(ea are o colaborare doar) mi-a zis ca doamna care a facut expertiza a luat pur si simplu toate chitantele emise de mine si le-a adunat si asa au stabilit prejudiciul.De fapt ea mi-a zis atunci cand lucram sa facem o procedura in care atunci cans ii preau banii patronului sa-mi semneze pe verso la chitanta, dar nu am ascultat-o, asa ca tot eu am facut prosteste. De fapt nu m-am gandit ca se va ajunge aici.Am avut discutii cu patronul in care i-am spus ca nu sunt de acord sa incasez eu, dar intrucat uneori erau clienti si la mine in birou si la el am ajuns sa fac si pe casierul, si nu asta trebuia sa fie munca mea, ci cea de service.
Politistul care m-a sunat sa ma prezint pentru audieri mi-a zis sa ma prezint la el si sa spun ca nu sunt de acord cu expertiza si sa cer alta.Este asta o solutie??

Alte discuții în legătură

Fals in inscris sub semnatura privata -caz maverick69 maverick69 Prietena mea are o problema cu legea pe care eu nu o inteleg.Vom cauta un avocat , dar as dori mai intai , daca se poate o opinie. A lucrat ca si contabil - ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de un avocat? MAVERICK2011 MAVERICK2011 Pe scurt relatez ce am patit: Am colaborat cu o firma in calitate de contabil,la sediul acesteia, in program part-time.Pe parcursul colaborarii au existat ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - solicitare sumă considerată delapidare prin polițistul de caz Sorin19970 Sorin19970 Buna ziua, am si eu o intrebare. Am lucrat acum 1 an la o firma de tv, prin cablu. Respectivul patron, mi a pus în \"carca\" o sumă restanta, care rezulta ... (vezi toată discuția)